Original title:
Stravovacie služby poskytované v železničnej doprave
Translated title:
Catering services provided in the rail transport
Authors:
Levák, Adam ; Vaško, Martin (advisor) ; Mlejnková, Lena (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2010
Language:
slo Publisher:
Vysoká škola ekonomická v Praze Abstract:
[slo][cze][eng] Cieľom práce je podať komplexný prehľad o stave železničnej dopravy a v nej poskytovaných služieb na území Českej republiky. Prvá kapitola informuje o vývoji železničnej dopravy a jej súčasnej pozície v rámci dopravného systému vo svete. Druhá kapitola charakterizuje stravovacie služby v železničnej doprave, formy zabezpečenia týchto služieb a funkcie, ktoré plnia. Záver tejto kapitoly ponúka rozdelenie železničného stravovania podľa miesta, kde sú stravovacie služby poskytované. Praktická časť analyzuje cateringové spoločnosti pôsobiace v železničnej doprave na území Českej republiky, ich ponuku služieb a podiel na trhu. Záverečná kapitola práce je zameraná na predstavenie budúcnosti a trendov v stravovaní v železničnej doprave.Cílem práce je podat komplexní přehled o stavu železniční dopravy a v ní poskytovaných služeb na území České republiky. První kapitola informuje o vývoji železniční dopravy a její současné pozici v rámci dopravního systému ve světě. Druhá kapitola charakterizuje stravovací služby v železniční dopravě, formy zabezpečení těchto služeb a funkce, které plní. Závěr této kapitoly nabízí rozdělení železničního stravování podle místa, kde jsou stravovací služby poskytované. Praktická část analyzuje cateringové společnosti působící v železniční dopravě na území České republiky, jejich nabídku služeb a podíl na trhu. Závěrečná kapitola práce je zaměřená na představení budoucnosti a trendů v stravování v železniční dopravě.The aim of the thesis is to give a comprehensive overview of the state of the railway and its services in the Czech Republic. The first chapter informs about the development of rail transport and its current role in the transport system in the world. The second chapter describes the catering services in the rail transport, the forms of providing of these services and functions which it performs. The conclusion of this chapter divides the rail catering according to the place where the catering services are provided. The practical chapter analyses the catering companies operating in the rail transport in the Czech Republic and their offer and market share. The final chapter focuses on performance and future trends in the rail catering.
Keywords:
catering; catering services; dining car; railway; catering; jídelní vozy; stravovací služby; železnica
Institution: University of Economics, Prague
(web)
Document availability information: Available in the digital repository of the University of Economics, Prague. Original record: http://www.vse.cz/vskp/eid/25674