Original title:
Smyslový a emoční marketing.
Translated title:
Sensory and emotional marketing.
Authors:
Mendlíková, Petra ; Postler, Milan (advisor) ; Kupec, Václav (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2010
Language:
cze Publisher:
Vysoká škola ekonomická v Praze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce "Smyslový a emoční marketing" pojednává o zapojení smyslových podnětů a snaží se objasnit jejich význam v rámci komerční komunikace. Přibližuje tuto problematiku, jež se snaží vytvořit teoretický rámec. Důraz je kladen na využívání smyslových podnětů jednak v rámci komunikace jednotlivých produktů či služeb, ale také multisenzorického zapojení v rámci komunikace značky jako takové. Po vymezení základních pojmů marketingu a brand managementu v teoretické části, se práce již zaměřuje na spotřebitele a jeho chování v nákupním prostředí. Přináší také pohled na multisenzorickou komunikaci jako na příležitost, pomocí níž mohou firmy získat konkurenční výhodu na trhu. Na základě praktických příkladů dokládá účinnost zapojení více smyslových podnětů směrem ke spotřebitelům. Závěrečný text je věnován dotazníkovému šetření, jež bylo v rámci této práce provedeno, a přináší výsledky odkrývající důležitost jednotlivých faktorů se zaměřením na výběr kávy a kaváren.Diploma thesis "Sensory and emotional marketing" deals with engagement of sensory stimulations and try to clarify their meaning in commercial communication. It approaches this issue for which struggles to create a theoretical background. Emphasis is placed on the use of sensory stimuli, both within the various communication products or services, but also multiple-sensory involvement in the brand communication. After defining the basic concepts of marketing and brand management, the work is fully focused on the consumer and his behavior in the shopping environment. It also brings to the multiple-sensory communication as an opportunity, through which companies can gain a competitive advantage in the market. On the basis of practical examples there is demonstrated the effectiveness of the involvement of multiple sensory stimuli toward consumers. The final text is devoted an investigation, that was as part of this work done, and produces results revealing the importance of individual factors, focusing on selection of coffee and cafes.
Keywords:
emocional marketing; multisensory communication; sensory branding; sensory marketing; emoční marketing; multisenzorická komunikace; senzorický branding; smyslový marketing
Institution: University of Economics, Prague
(web)
Document availability information: Available in the digital repository of the University of Economics, Prague. Original record: http://www.vse.cz/vskp/eid/28538