Název:
Stravovací návyky v českých domácnostech – Potraviny 2025
Překlad názvu:
Dietary habits in Czech households - Potraviny (Food) 2025
Autoři:
Čadová, Naděžda Typ dokumentu: Výzkumné zprávy
Rok:
2025
Jazyk:
cze
Edice: Tiskové zprávy CVVM, svazek: or250609
Abstrakt: [cze][eng] Čeští občané jedí nejčastěji tři (44 %) nebo čtyři jídla (29 %) denně. Mezi muži je častější konzumace právě tří jídel denně (50 % mužů, 39 % žen), ženy naopak v porovnání s muži o něco častěji mají za den jídla čtyři (24 % mužů, 32 % žen). Z hlediska věku pak vidíme, že s jeho růstem roste také podíl lidí, kteří pravidelně konzumují 3 jídla za den. Jednoznačně nejčastěji si lidé (sami nebo někdo z jejich domácnosti) doma připravují snídaně a večeře, konkrétně přibližně dvě třetiny lidí (66 % snídaně, 69 % večeře) si je připravují 6 až 7 krát za týden. Co se týká obědů, tak ty si doma chystá 6 až 7 krát za týden více než polovina lidí (52 %) lidí.Czech citizens most often eat three (44%) or four (29%) meals a day. Men are more likely to eat three meals a day (50% of men, 39% of women), while women are slightly more likely to eat four meals a day (24% of men, 32% of women). In terms of age, we then see that the proportion of people who regularly consume 3 meals a day also increases with age. By far the most common meals people (themselves or someone in their household) prepare at home are breakfast and dinner, with around two thirds of people (66% breakfast, 69% dinner) preparing them 6 to 7 times a week. As for lunches, more than half of people (52%) prepare these at home 6 to 7 times a week.
Klíčová slova:
eating habits; gender differences; home cooking; meal frequency; public opinion