Název:
Ovocné a zeleninové příkrmy se zvýšeným zdravotním benefitem
Autoři:
Skotáková, Andrea Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce s názvem Ovocné a zeleninové příkrmy se zvýšeným zdravotním benefitem byla vypracována na Zahradnické fakultě v Lednici Mendelovy univerzity v Brně na ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů v letech 2017-2020. Cílem bylo navrhnout a připravit několik vzorků příkrmů z ovoce a zeleniny, které budou vykazovat zvýšený zdravotní benefit. První část práce je zaměřena na vývoj dítěte a význam ovoce a zeleniny ve výživě. Dále je zde popsána technologie výroby rozmělněných produktů s důrazem na legislativní opatření. V experimentální části bylo připraveno 19 vzorků příkrmů, u kterých byla vyhodnocena antioxidační kapacita, obsah polyfenolů, kyseliny askorbové, rozpustné sušiny a veškerých titrovatelných kyselin. U 15 vzorků byla provedena senzorická analýza.The thesis with title Fruit and vegetable baby food with increased health benefits was elaborated on Department of Post-Harvest Technology of Horticultural Faculty of Horticulture in Lednice Mendel University in Brno during the years 2017- 2020. The goal of the thesis was design and prepare several samples of baby food from fruit and vegetable with increased health benefits. The first part is focused on the child's evolution and the importance of a fruits and vegetables in nutrition. Later on, description of the production technology focused on comminuted products with emphasis on legislative measures. In the experimental part were prepared 19 samples of baby food. In this samples were evaluated antioxidant capacity, polyphenols, L-ascorbic acid, soluble solids and titratable acids. Sensory analysis was performed for 15 samples.
Klíčová slova:
antioxidant capacity; antioxidační kapacita; baby food; fruit; ovoce; polyfenoly; polyphenols; příkrm; vegetable; zelenina