Název:
Využití méně známých zeleninových druhů v gastronomii
Autoři:
Malá, Veronika Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Netradiční zeleniny pocházejí nejčastěji z oblasti tropů a subtropů, odkud jsou také dováženy. V této práci jsou zastoupeny hlavně ty druhy, které je možné pěstovat i v našich klimatických podmínkách. V experimentální části byla připravena degustace, ve které byly použity netradiční druhy jako: lilek jedlý (Solanum melongena), mochyně peruánská (Physalis peruviana), celer řapíkatý (Apium graveolens var. dulce), fenykl sladký (Foeniculum vulgare var. arizonicum), povijnice batátová (Ipomoea batatas), černá ředkev (Raphanus sativus var niger). Na konci degustace byl vyplněn respondenty dotazník, který byl později vyhodnocen. Za nejvíce netradiční zeleninu byla zvolena mochyně peruánská.Non traditional vegetables come especially from tropical and subtropical areas, where they are imported. There were chosen especially species which we can grow well in our climate. In the experimental part was prepared tasting and it was used non traditional types such as: eggplant (Solanum melongena), peruvian gooseberry (Physalis peruviana), celery (Apium graveolens var. dulce), sweet fennel (Foeniculum vulgare var. arizonicum), sweet potato (Ipomoea batatas), black radish (Raphanus sativus var niger). On the end tasting was filled respondents to a questionnarie which was later evaluated. For most non traditional vegetables was chosen peruvian gooseberry.
Klíčová slova:
degustace; gastronomie; netradiční zeleninové druhy; respondent