Název:
Přírodní barviva a jejich aplikace v potravinách
Autoři:
Výletová, Michaela Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce pojednává o přírodních barvivech převážně z rostlinných zdrojů. V práci jsou postupně rozebírány podle struktury nejdůležitější skupiny rostlinných barviv – tetrapyroly (chlorofyly, fykobiliny), betalainy, flavonoidy (z nich především antokyany), karotenoidy a kurkumin. U každého je probírán výskyt, struktura, reakce s jinými složkami a použití daného barviva. Nejsou opomenuty ani výhody konzumace a vliv na zdraví člověka.This bachelor thesis is focused on natural dyes primarily from plant sources. In thesis are analysed the most important groups of plant colourants according to their structure – tetrapyrroles (chlorophyll, phycobilins), betalains, flavonoids (anthocyanins), carotenoids and curcumin. In each group are discussed sources, structure, reactions with other components and application. There are not ommited benefits of consumation and effect on human health.
Klíčová slova:
anthocyanins; antokyany; betalains; betalainy; carotenoids; chlorofyl; chlorophyll; curcumin; karotenoidy; kurkumin; plant colourants; rostlinná barviva