Original title:
Přírodní barviva a jejich aplikace v potravinách
Authors:
Výletová, Michaela Document type: Bachelor's theses
Year:
2020
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce pojednává o přírodních barvivech převážně z rostlinných zdrojů. V práci jsou postupně rozebírány podle struktury nejdůležitější skupiny rostlinných barviv – tetrapyroly (chlorofyly, fykobiliny), betalainy, flavonoidy (z nich především antokyany), karotenoidy a kurkumin. U každého je probírán výskyt, struktura, reakce s jinými složkami a použití daného barviva. Nejsou opomenuty ani výhody konzumace a vliv na zdraví člověka.This bachelor thesis is focused on natural dyes primarily from plant sources. In thesis are analysed the most important groups of plant colourants according to their structure – tetrapyrroles (chlorophyll, phycobilins), betalains, flavonoids (anthocyanins), carotenoids and curcumin. In each group are discussed sources, structure, reactions with other components and application. There are not ommited benefits of consumation and effect on human health.
Keywords:
anthocyanins; antokyany; betalains; betalainy; carotenoids; chlorofyl; chlorophyll; curcumin; karotenoidy; kurkumin; plant colourants; rostlinná barviva