Název:
Vína originální certifikace
Autoři:
Andrusiów, Stanislav Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce pojednává o vínech originální certifikace, která zařazují svá vína dle tzv. "románského" způsobu značení vín. Tento způsob využívají hlavně jižní státy jako Francie, Itálie, Španělsko, atd., který je založen na terroir (oblasti ze které hrozny pocházejí), který dává vínům jedinečný charakter. Na našem území se tento způsob značení vín používal už v dávných dobách, kdy se v názvu vína objevovalo jméno vesnice, vinice či známého místa poblíž. V 50. létech minulého století se začala naše vína třídit podle tzv. "germánského" způsobu, který spíše zohledňoval kvalitu hroznů a obsahu zkvasitelných cukrů v moštu. Vína originální certifikace se snaží navázat na dávnou tradici a při výrobě vína zohledňují původ a místo, kde byly hrozny vypěstovány. Terroir dává vínům jedinečné vlastnosti a nezaměnitelný charakter.The bachelor thesis deals with the wines of original certification, that are classified according to the so-called "Romanesque" method of wine marking. This method is used mostly by Southern Countries such as France, Italy, Spain, etc., which is based on terroir (the area from which the grapes come from), which gives the wines a unique character. In our country this way of marking wine was used in ancient times, when by using the name of a particular wine, there was an association to the name of the village, vineyard or famous place nearby. In the 1990s within the last century there began a way to sort our wines by the so-called. "Germanic" method, which rather takes into account the quality of the grapes and the content of fermentable sugars in the must. Wines of original certification strive to build on a long tradition of wine making and take into account the origin and the place where the grapes were grown. Terroir gives the wine unique characteristics and unmistakable character.
Klíčová slova:
Apelace; historie; Oblast; poloha; terroir; vína originální certifikace (VOC)