Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Studium vaznosti oxidu siřičitého ve vínech révy vinné
Andrusiów, Stanislav
Diplomová práce se zabývá vazností oxidu siřičitého se zaměřením na stanovení prvotní dávky SO2 po alkoholové fermentaci. V první části práce je seznámení s oxidem siřičitým, jeho vlastnosti, účinnost, jeho vazby a dávkování. Dále je zde seznámení se školení vína metodou Su-lie s jeho vlastnostmi spojenými s oxidem siřičitým. Druhá část práce se zabývá samotným dávkováním oxidu siřičitého do vín ihned po alkoholové fermentaci a do vín, která zrála na jemných kvasničných kalech. U všech zkoušených vín byl hlavní zkoumaný artikl volný oxid siřičitý. Zkoumáním bylo zjištěno, že vína zrající na jemných kalech mají dobrý vliv na oxidačně-reduktivní potenciál a tím pádem na udržení vyššího obsahu volného oxidu siřičitého, což má za důsledek nižší dávky oxidu siřičitého.
Vína originální certifikace
Andrusiów, Stanislav
Bakalářská práce pojednává o vínech originální certifikace, která zařazují svá vína dle tzv. "románského" způsobu značení vín. Tento způsob využívají hlavně jižní státy jako Francie, Itálie, Španělsko, atd., který je založen na terroir (oblasti ze které hrozny pocházejí), který dává vínům jedinečný charakter. Na našem území se tento způsob značení vín používal už v dávných dobách, kdy se v názvu vína objevovalo jméno vesnice, vinice či známého místa poblíž. V 50. létech minulého století se začala naše vína třídit podle tzv. "germánského" způsobu, který spíše zohledňoval kvalitu hroznů a obsahu zkvasitelných cukrů v moštu. Vína originální certifikace se snaží navázat na dávnou tradici a při výrobě vína zohledňují původ a místo, kde byly hrozny vypěstovány. Terroir dává vínům jedinečné vlastnosti a nezaměnitelný charakter.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.