Název:
Využití spektrofotometrických metod ke kontrole falšování potravin
Autoři:
Pytel, Roman Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tématem této diplomové práce je " Využití spektrofotometrických metod ke kontrole falšování potravin". V teoretické části jsou uvedeny kapitoly týkající se falšování potravin (obecně), falšování medu, jakostních požadavků na med, spektroskopie a jejich druhů. Diplomová práce je zaměřena na spektrofotometrické měření vzorků medu a cukerných sirupů, kde byla sledována barva a složení medu. Metody použité k analýze jsou NIR spektrofotometrie a UV/VIS spektrofotometrie Získané výsledky byly statisticky a graficky zpracovány. Z výsledků vyplývá, že použití FT-NIR pro detekci falšování medů je vhodnou metodou pro kontrolu medů. Nejméně efektivní metodou k prokázání falšování medů je spektrofotometrické stanovení barvy medů. Při použití této metody nelze prokázat souvislost mezi barvou medu a barvou cukerného sirupu.The theme od this dissertation is " Application of Spectrophotometric methods for inspection adulteration of food". In the theoretical part, there are stated chapters regarding adulteration of food (in general), adulteration of honey, quality requirements on honey, spectroscopy and its categories. The dissertaion is focused on spectrophotometric measurements of honey and sugar syrup samples where colour and consistence of honey was monitored. The techniques used for the analysis are NIR spectrophotometry and UV/VIS spectrophotometry. The results gained were statistically and graphically processed. It follows from the outcome that using FT-NIR for adulteration of honey detection is an appropriate method for honey inspection. The least effective method for proving adulteration of honey is the spectrophotometry specification of the colour of honey. Using this method, it is not possible to prove the links between colour of honey and colour of sugar syrup.
Klíčová slova:
barva; CIELAB; falšování medu; falšování potravin; med; NIR; spektrofotometrie