Název:
Technologie výroby cideru
Autoři:
Jarešová, Jana Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývá problematikou technologického postupu výroby cideru, který se liší nejen mezi jednotlivými zeměmi, ale i producent od producenta. Práce obsahuje několik částí. Nejprve je popsána česká legislativa cideru, dále historie v kontextu zemí s dlouhou ciderovou tradicí, celý technologický postup seřazený v jednotlivých krocích uspořádaných logicky za sebou od výběru jablek po stáčení cideru. V poslední části bylo cílem přiblížit situaci ciderů na českém trhu a představit několik českých producentů.Bachelor´s thesis concerns with technological methods of cider production, which differs not just between each producing country, but also between each individual producer. Bachelor´s thesis is divided in few parts. At first, Czech legislation of cider is being described. Next chapters are dedicated to history of cider in countries with long-time producing tradition and mainly to whole technological procedure logical lined up step by step, from selection of apples to final cider bottling. The goal of last chapter is to give insight into Czech cider market and introducing main Czech producers.
Klíčová slova:
cider; technologie potravin; výrobní proces; česká legisativa