Název:
Způsoby a možnosti využití druhu Scorzonera hispanica L.
Autoři:
Bláha, Pavel Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Druh Scorzonera hispanica L. je velmi zajímavým zeleninovým druhem. Je pěstován v Polsku, Německu, Belgii, Nizozemsku, i v dalších zemích. V České republice se téměř nepěstuje. I přes to, že jeho nutriční hodnota a chuťové vlastnosti ho oprávněně řadí k zeleninám, jež by měly být zařazeny v našem jídelníčku. Z hlediska pozitivních zdravotních účinků černého kořene, je třeba vyzdvihnout hlavně inulin, který černý kořen obsahuje. Ten jej činí vhodným pro diabetiky, kterých stále více přibývá. Využití černého kořene v potravinářství je dosti široké. Z degustace, jež byla v rámci této bakalářské práce uspořádána, je patrné, že zájem o pokrmy z černého kořene, i o černý kořen jako takový je. S určitostí lze tvrdit, že je černý kořen pro Českou republiku perspektivní zeleninou, jak pro zemědělce, tak pro potravinářský průmysl, okrajově možná i pro farmaceutický průmysl a v neposlední řadě pro spotřebitele. Možnosti využití černého kořene pro farmaceutický průmysl a vývoj postupů, i speciální mechanizace, pro usnadnění pěstování a sklizně stojí za další výzkum.Scorzonera hispanica L. is a very interesting vegetable species. It is grown in Poland, Germany, Belgium, Netherlands, and other countries. Growing of black salsify in the Czech Republic is almost nonexistent. Due to its nutritional value and taste it is vegetable worthy of including into our diet. In terms of positive health effects of black salsify, it is important to accentuate high inulin content. This makes it suitable for diabetics, whose numbers are increasing nowadays. Black salsify can be widely used for food preparation. For the purpose of this bachelor thesis, there was a degustation arranged. Apparently, there is a demand for meals containing the black salsify, as well as black salsify by itself. We can certainly say that black salsify is perspective vegetable for Czech Republic, both for farmers and the food industry, partly for the pharmaceutical industry and, last but not least, for consumers. It is worthy to research new ways of black salsify use for the pharmaceutical industry as well as the development of methods and use of special mechanization for cultivation and harvesting simplification.
Klíčová slova:
Scorzonera hispanica; technologie pěstování černého kořene; využití černého kořene; černý kořen