Název:
Kažení potravin
Autoři:
Krcháková, Kateřina Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato práce se zabývá problematikou kažení surovin a potravin z pohledu spotřebitele, kterému jsou přiblíženy obecné zásady uchovávání a zpracovávání potravin v závislosti na jejich náchylnosti ke zkáze. Znehodnocování potravin je způsobeno určitými faktory vztahujícími se k prostředí, manipulací s danou komoditou a jejími přirozenými obrannými mechanismy. Tyto vlivy jsou zde popsány v souboru kapitol zmiňujících se o metabolismu kazících mikroorganismů, o degradačních procesech v potravině probíhajících a z uvedených faktů jsou závěrem uvedena preventivní opatření. Vedle degradace jednotlivých stavebních složek jsou v práci uvedeny projevy, příčiny a důsledky kažení jednotlivých komodit, ať již působením vlivů mikrobiologických, fyzikálních nebo chemickýchThis work deals with raw materials and food spoilage from a consumer perspective, to whom general principles of storage and processing of foot depending on their tendency to go bad, are described. Food depreciation is caused by certain factors relating to the environment, manipulation of the commodity and its natural defenses mechanisms. These effects are described in the file of chapters mentioning the metabolism of spoiling microorganisms, degradation processes running in the food and based of these facts there are drawn conclusions about preventive measures. Besides the degradation of individual building food components in the work are stated the symptoms, causes and consequences of spoilage of various commodities, by microbiological, physical and chemical influences.
Klíčová slova:
konzervace; potraviny; rozklad látek