Název:
Charakteristika a možnosti využití rakytníku řešetlákového
Autoři:
Stuchlíková, Veronika Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce je zaměřena na možnosti pěstování a zpracování plodů rakytníku řešetlákového, který není dodnes zcela doceněn. Je zde podán přehled o původu a rozšíření, charakteristických znacích, způsobech rozmnožování. Dále je v této práci popsána náročná sklizeň, charakteristika odrůd, chorob a škůdců. V experimentální části jsou zhodnoceny pěstitelské vlastnosti čtyř odrůd (Buchlovický 1, Hergo, Leicora, Vitamínová), které se nachází na výzkumném pracovišti Mendelea v Lednici. Následně jsou doporučeny odrůdy vhodné pro pěstování v ČR. Ze sklizených plodů byly vyrobeny konzervárenské a jiné výrobky, které byly ohodnoceny respondenty. Na základě bodového hodnocení bylo zjištěno, že nejlépe se umístil rakytníkový olej, naopak nejmenší ohlas respondentů sklidil produkt rakytník s česnekem.Bachelor thesis is focused on options of cultivating and processing of fruits of sea-buckthorn (Hippophae rhamnoides), which is not fully appreciated even nowadays. It gives an overview of origins and spread, typical features and modes of reproduction. It further describes difficult harvest, characteristics of varieties, diseases and pests. Experimental part describes growing features of four varieties (Buchlovický 1, Hergo, Leicora, Vitamínová), which are situated in the research center of Mendeleum in Lednice. Subsequently varieties suitable for growing in the Czech Republic are recommended. Canned and other products were made of harvested fruits and evaluated by respondents. On the basis of the given score was found that the sea-buckthorn oil had the highest response of respondents and conversely, the sea-buckthorn fruit with garlic had the lowest response.
Klíčová slova:
plody; produkty; Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides); sklizeň