Název:
Obsah flavonoidů a dalších antioxidantů v jedlých květech
Autoři:
Tvrzníková, Eliška Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá charakteristikou jedlých květů, jejich možným použití v gastronomii, sortimentem, případným rizikem spojeným s konzumací, obsahovými látkami a antioxidační aktivitou. Tato práce obsahuje 22 rostlin jedlých květů, ve které je pojednáváno o jejich původu, rozšíření, botanickém popisu a obsahových látkách, zejména látkách s antioxidační aktivitou. Je zde popsán výskyt u sbíraných druhů a stručný popis pěstování u pěstovaných rostlin. Dále jsou popsány jednotlivé obsahové látky (primární a sekundární metabolity, minerály, vitamíny), jejich význam a vliv v lidském těle a léčivý účinek na lidský organismus. V kapitole Antioxidanty je řešen jejich význam pro zdraví, funkce a metody stanovení.This thesis deals with the characteristics of edible flowers, their possible of usage in gastronomy, assortment, potential risk associated with consumption, contained substances and antioxidant activity. In this paper there are twenty-two plants of edible flowers and this paper describes their origin, distribution, botanical description and contained substances, especially substances with antioxidant activity. There are described occurrence for collected species and brief description of cultivation for cultivated plants. There are described occurrence for collected species and brief description of cultivation for cultivated plants. There is also description of individual contained substances (primary and secondary metabolites, vitamins and minerals), their importance and influence on the human body and healing effect on human organism. In chapter Antioxidants there is description of their importance to health, function and methods of determination.
Klíčová slova:
antioxidanty; jedlé květy; |fenolické| |látky|