Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Obsahové látky jedlých květů a jejich antioxidační aktivita
Tvrzníková, Eliška
Tato diplomová práce se zabývá obsahovými látkami s antioxidačním účinkem v jedlých květech. V literární části jsou charakterizovány jedlé květy, antioxidanty a zdraví škodlivé látky. U vybraného sortimentu je popsána morfologie květu, dále původ, rozšíření, výskyt, nároky, použití a množení podle toho, zda jsou to druhy rostoucí ve volné přírodě nebo pěstované druhy. V Praktické části byly sbírány květy od března do května roku 2017 a hodnoceny jejich obsahové látky – vitamín C, flavonoidy, fenoly, saponiny, antioxidanty. Tato práce potvrdila, že za antioxidační kapacitu jsou zodpovědné především fenolické látky. Nejvyšší antioxidační kapacita spolu s fenolickými látkami byla v květech Bergenia ciliata.
Obsah flavonoidů a dalších antioxidantů v jedlých květech
Tvrzníková, Eliška
Tato bakalářská práce se zabývá charakteristikou jedlých květů, jejich možným použití v gastronomii, sortimentem, případným rizikem spojeným s konzumací, obsahovými látkami a antioxidační aktivitou. Tato práce obsahuje 22 rostlin jedlých květů, ve které je pojednáváno o jejich původu, rozšíření, botanickém popisu a obsahových látkách, zejména látkách s antioxidační aktivitou. Je zde popsán výskyt u sbíraných druhů a stručný popis pěstování u pěstovaných rostlin. Dále jsou popsány jednotlivé obsahové látky (primární a sekundární metabolity, minerály, vitamíny), jejich význam a vliv v lidském těle a léčivý účinek na lidský organismus. V kapitole Antioxidanty je řešen jejich význam pro zdraví, funkce a metody stanovení.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.