Original title:
Vliv nutriční intervence na vývoj kardiovaskulárního rizika u pacientů trpících diabetem mellitem II. typu
Translated title:
The influence of nutritional intervention on the development of cardiovascular risk in patients suffering from type II diabetes mellitus
Authors:
Bučková Šenkýřová, Hana ; Matoulek, Martin (advisor) ; Horová, Eva (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2024
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Úvod: V posledních letech byl zaznamenán výrazný a trvalý nárůst incidence onemocnění diabetes mellitus II. typu. Příčina tohoto jevu spočívá v nevhodném životním stylu populace žijící v ekonomicky rozvinutých zemích. Diabetes mellitus II. typu je jedním z hlavních rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění, právě ta jsou nejčastější příčinou úmrtí diabetiků. Cíle: Cílem této práce bylo zjistit, jaký vliv má pravidelná nutriční intervence na vybrané faktory ovlivňující výši kardiovaskulárního rizika u diabetiků II. typu, přesněji na hmotnost, BMI, množství tukové a svalové hmoty, obvod pasu, WHR, HbA1c, abúzus kouření a krevní tlak. Dále bylo cílem zjistit, jak se bude lišit výsledná změna sledovaných faktorů v závislosti na četnosti intervence, a jaká bude adherence diabetiků II. typu k léčbě. Porovnávány byly též výsledky pacientů, kteří sérii intervencí dokončili, s těmi, kteří intervence nedokončili. Také byla porovnávána úspěšnost intervence u pacientů v závislosti na jejich pohlaví a věku. Posledním cílem bylo zjistit, zda dosažené změny jednotlivých sledovaných faktorů budou pacienti schopni udržet i po 3měsíčním follow-upu, kdy již nebude probíhat žádná intervence. Metody: Sběr dat probíhal v diabetologické ambulanci ResTrial na adrese Zhořelecká 514/2, Praha 8. Do výzkumu bylo...Introduction: In recent years, there has been a significant and sustained increase in the incidence of the type II diabetes mellitus. The cause of this phenomenon lies in the inappropriate lifestyle of the population living in economically developed countries. Type II diabetes mellitus is one of the main risk factors for cardiovascular disease, which is the most common cause of death in diabetics. Objectives: The aim of this study was to investigate the effect of regular nutritional intervention on selected factors influencing cardiovascular risk in type II diabetic patients, more specifically on weight, BMI, amount of fat and muscle mass, waist circumference, WHR, HbA1c, smoking abstinence and blood pressure. In addition, the aim was to ascertain how the resulting change in the factors of interest would vary with the frequency of the intervention, as well as the adherence of type II diabetics to treatment. The outcomes of patients who completed the series of interventions were also compared with those who did not complete the interventions. The success rate of the intervention in patients was also compared according to their gender and age. The final objective was to determine whether the changes achieved in each of the factors studied would be sustained by patients after a 3-month follow-up, when...
Keywords:
cardiovascular risk; diet; nutritional intervention; obesity; type II diabetes mellitus; diabetes mellitus II. typu; dieta; kardiovaskulární riziko; nutriční intervence; obezita
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/190871