Název:
Studium detoxifikace kávové sedliny pomocí kompostování
Překlad názvu:
Study of spent coffee ground detoxification after application of composting
Autoři:
Kopková, Hana ; Nábělek, Jakub (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2024
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Káva je celosvětově nejkonzumovanější nápoj, který vytváří významné množství potravinářského odpadu. Tato práce se tedy zabývá druhotným využitím kávové sedliny a pšeničných otrub kompostováním. Kávová sedlina má vysoké zastoupení minerálních látek, výbornou sorpční vlastností a vysoké zastoupení organického uhlíku. Tyto vlastnosti vytváří z kávové sedliny zajímavý materiál pro fortifikaci půdy. Nicméně, čerstvá kávová sedlina vykazuje fytotoxické vlastnosti, které jsou způsobeny přítomností kofeinu, fenolických látek, melaonidů apod. Kompostování by mělo snížit fytotoxický vliv kávové sedliny a vytvořit substrát vhodný pro pěstování rostlin. Po kompostování došlo ke snížení obsahu fenolických látek i kofeinu a změně poměru C/N. Měřením vodivosti se zjistilo, že kompostování kávové sedliny nemá zásadní vliv na změnu obsahu solí ve směsích. Minerální látky byly nejlépe dostupné v kompostované směsi K3, která obsahovala o 25 % méně kávové sedliny oproti původnímu množství. Zhlediska degradace fenolických látek a kofeinu nejlépe prosperovala kompostovaná směs K1 (poměr kávové sedliny, pšeničných otrub a slepičinců 3:3:1). Tento může souviset s prosperitou kompostu. Směs K1 měla nejdelší termofilní fázi a tím došlo k lepší maturaci. Výsledky naznačují, že kompostovaná kávová sedlina by mohla být vhodným půdním aditivem, jelikož byly zlepšeny její celkové vlastnosti.
Coffee is the world's most consumed beverage, leaving a large amount of food waste. This work is focused on secondary utilization of coffee grounds with wheat bran by composting. Spent coffee grounds have a high content of minerals, excellent sorption properties and a high content of organic carbon. However, spent coffee ground has significat phytotoxic efect, due to high concntof coffein, phenolic compounds, melanoids etc. Composting could reduce negative effect on plants. After composting, content of phenolic compounds and caffeine was reduced and the C/N ratio changed. Conductivity measurements showed that composting coffee grounds did not have a significant effect on concetration of salt. Mixture 3 (25 % less spent coffee grounds) showed the highest availability of mineral substances. Aspects of the degradation of phenolic substances and caffeine, K1 (spent coffee grounds:wheat bran:was the most suitable mixture for composting. This effect could be linked to the prosperity of the compost. Thermophilic phases was the longest for this particular mixture K1. The results suggest that the composted coffee grounds could be a suitable soil additive as their overall properties were improved.
Klíčová slova:
kompostování; Kávová sedlina; potravinářský odpad; pšeničné otruby; composting; food waste; Spent coffee grounds; wheat bran
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: https://hdl.handle.net/11012/248180