Original title:
Optimalizace kokultivace kvasinky Phaffia rhodozyma s vybranými kmeny autotrofních mikroorganismů
Translated title:
Optimization of the co-cultivation of the yeast Phaffia rhodozyma with selected strains of autotrophic microorganisms
Authors:
Shelekhova, Olga ; Sniegoňová, Pavlína (referee) ; Sikorová, Pavlína (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2024
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato bakalářská práce byla zaměřena na kultivace kvasinky Phaffia rhodozyma na různých zdrojích uhlíku v laboratorních podmínkách a na optimalizace kokultivačních podmínek kmene kvasinky Phaffia rhodozyma s vybranými kmeny autotrofních mikroorganismů na médiích s nejvhodnějšími zdroji uhlíku. Sledovanými kmeny kvasinek mikroorganismů byly kvasinka Phaffia rhodozyma (CCY 77-1) a mikrořasa Desmodesmus communis (CCALA 464). Kultivace probíhaly na médiích s obsahem glukózy, glycerolu, kávového oleje, fritovacího oleje, ethanolu, isopropanolu, methanolu, melasy, lihového odpadu. Práce je rozdělena na dvě hlavní části, teoretickou část, a praktickou část. Teoretická část zahrnuje informace o využitém rodu kvasinek a mikrořas, popis odpadních substrátů, sledovaných metabolitů a metody analýzy těchto látek. Experimentální část je zaměřena na kultivaci, kokultivaci a na optimalizaci produkčních médiích. Byly popsány podmínky kultivace, zpracování biomasy, analýza metabolitů a získané výsledky.
This bachelor thesis was focused on the cultivation of Phaffia rhodozyma yeast on different carbon sources in laboratory conditions and on the optimization of co-cultivation conditions of Phaffia rhodozyma yeast strain with selected strains of autotrophic microorganisms on media with the most suitable carbon sources. The yeast strains of microorganisms under study were the yeast Phaffia rhodozyma (CCY 77-1) and the microalgae Desmodesmus communis (CCALA 464). Cultures were carried out on media containing glucose, glycerol, coffee oil, frying oil, ethanol, isopropanol, methanol, molasses, and waste alcohol. The work is divided into two main parts, theoretical part, and practical part. The theoretical part includes information about the yeast and microalgae genus used, description of waste substrates, metabolites monitored and methods of analysis of these substances. The experimental part focuses on cultivation, co-cultivation and optimization of production media. Cultivation conditions, biomass processing, metabolite analysis and the results obtained have been described
Keywords:
carotenogenic yeasts; chlorophyll; co-cultivation; fatty acids; microalgae; ubiquinone; chlorofyl; karotenogenní kvasinky; kokultivace; mastné kyseliny; mikrořasy; ubichinon
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: https://hdl.handle.net/11012/247333