Original title:
Studium vlivu přídavku kávové sedliny na fyzikálně-chemické vlastnosti půdy
Translated title:
Study of the spent coffee grounds addition on the physico-chemical properties of the soil
Authors:
Kavková, Kateřina ; Pořízka, Jaromír (referee) ; Diviš, Pavel (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2024
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Cílem této diplomové práce bylo provést růstový experiment salátu a kukuřice v půdních směsích, které obsahovaly 2,5 % upravené (oxidovaná kávová sedlina, odtučněná kávová sedlina, oxidovaná odtučněná kávová sedlina) nebo surové kávové sedliny a tyto rostliny byly porovnávány s rostlinami, které rostly v čisté půdě bez úpravy. Byly studovány jak růstové charaktery, tak chemické rozbory – elementární analýza, množství chlorofylu atp. U germinačních testů byl prokázán vliv toxicity kávové sedliny na semena, kromě směsi s odtučněnou sedlinou, kdy se ve výluhu semenům kukuřice dařilo natolik, že se u nich vyskytly vyklíčené listy jako u jediné směsi. Byla analyzována i půda po pěstování salátu a po pěstování kukuřice a jejich hodnoty byly srovnávány s půdou před pěstováním. Byly sledovány změny pH, prvkové složení, obsah fenolických látek nebo obsah organické hmoty.
The aim of this thesis was to conduct a growth experiment of lettuce and corn in soil mixtures containing 2.5% modified (oxidized coffee grounds, defatted coffee grounds, oxidized defatted coffee grounds) or raw coffee grounds and compared these plants to plants that grew in clean soil without treatment. Both growth characteristics and chemical analyzes were studied - elemental analysis, amount of chlorophyll, etc. In germination tests, the effect of coffee grounds toxicity on seeds was demonstrated, except for the mixture with defatted grounds, when the maize seeds did so well in the leachate that they had sprouted leaves as in the mixture alone. The soil after the cultivation of lettuce and after the cultivation of maize was also analyzed and their values were compared with the soil before cultivation. Changes in pH, elemental composition, content of phenolic substances or content of organic matter were monitored.
Keywords:
coffee ground; corn; food waste; lettuce; kukuřice; kávová sedlina; potravinový odpad; salát
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: https://hdl.handle.net/11012/245625