Original title:
Optimalizace přípravy kombinovaných částic s chitosanem a jejich charakterizace s aplikačním využitím
Translated title:
Optimization of Combined Chitosan Particles and their Characterization for Application Use
Authors:
Netopilík, Tibor ; Hudečková, Helena (referee) ; Márová, Ivana (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2024
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato diplomová práce se zabývá přípravou a charakterizací nanočástic pro kosmetické a potravinářské aplikace. Práce zkoumá různé metody přípravy nanočástic, včetně liposomů a chitosomů, a analyzuje jejich vlastnosti a stabilitu v různých modelových prostředích. Experimentální část zahrnuje stanovení enkapsulační účinnosti různých vitaminů pomocí HPLC a UV-VIS spektrofotometrie. Výsledky ukazují vliv různých faktorů, jako je čas, typ prostředí a způsob přípravy, na stabilitu a účinnost nanočástic. Dále je provedena optimalizace přípravy chitosomů s využitím ultrazvuku a magnetické míchačky. Byly vyvinuty kosmetické produkty obohacené o tyto nanočástice, u kterých byla provedena senzorická analýza. Tato práce přispívá k pochopení procesů přípravy nanočástic a poskytuje užitečné informace pro vývoj nových kosmetických a potravinářských produktů s vylepšenými vlastnostmi a stabilitou.
The thesis deals with the preparation and characterization of nanoparticles for cosmetic and food applications. The thesis explores various methods of preparing nanoparticles, including liposomes and chitosomes, and analyses their properties and stability in different model environments. The experimental part includes the determination of the encapsulation efficiency of different vitamins by HPLC and UV-VIS spectrophotometry. Results show the influence of various factors such as time, type of environment and method of preparation on stability and efficiency of the nanoparticles. Furthermore, the optimization of the preparation is carried out chitosomes using ultrasound and magnetic stirrer. Cosmetic products enriched with these nanoparticles were developed and their sensory analysis was proved. This work contributes to the understanding of nanoparticle preparation processes and provides useful information for the development of new cosmetic and food products with improved properties and stability.
Keywords:
chitosan; chitosomes; cosmetics; encapsulation; liposomes; Nanoparticles; vitamins; chitosan; chitosomy; enkapsulace; kosmetika; liposomy; Nanočástice; vitamíny
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: https://hdl.handle.net/11012/245615