Original title:
Sledování změn chemických parametrů při výrobě vína
Translated title:
Monitoring of changes of chemical parameters in wine production
Authors:
Dlapalová, Kristýna ; Vespalcová, Milena (referee) ; Vránová, Dana (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2013
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato bakalářská práce se zabývá změnami chemických parametrů vinného moštu během procesu kvašení. Byly porovnávány chemické parametry vzorku moštu s přidanou komerční kvasinkou a autochtonní kvasinkou. V teoretické části je popsána réva vinná a její odrůdy. Více je rozepsána odrůda Saugvinon, která je stěžejní pro tuto práci. Dále je v teoretické části popsána stavba hroznu a jeho chemické složení, technologie výroby vína a choroby vína. Technologie výroby je rozdělena na jednotlivé kroky při výrobě (např.: sběr hroznů, lisování, fermentace a školení vína). V experimentální části jsou popsány použité metody stanovení chemických parametrů, včetně použitých chemikálií a přístrojů. Dále jsou shrnuty výsledky stanovení redukujících cukrů, titrovatelných kyselin, alkoholu a pH moštu. Diskuse obsahuje komentář k získaným výsledkům.
This bachelor work deals with chemical ganges of the wine must during the fermentation process. We compered the sample must with addend commercial yeasts and indigenous yeasts. The theoretical part describes the vine and its variety. The variety Saugvinon is central of this work and it is more described.. The theoretical part describes the structure of grape and its chemical technology of wine production and wine disease. The production technology is divided into different steps of the production (eg. picking the grapes, pressing, fermentation and wine training). The experimental part describes the methods used in the determination of chemical parameters including the chemicals and equipment. The results are summarized the results of the determination of reducing sugars, titratable acidity, alcohol and pH must. The results are evaluated and commented upon in the discussion.
Keywords:
chemical parameters of wine.; fermentation; Wine; yeasts; chemické parametry vína.; kvasinky; kvašení; Víno
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/26296