Název:
Stanovení dusičnanů v zelenině metodou kapilární izotachoforézy
Překlad názvu:
Determination of nitrates in vegetables by capillary izotachophoresis
Autoři:
Jančová, Nikola ; Zlámalová Gargošová, Helena (oponent) ; Řezáčová, Veronika (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tato bakalářská práce se zabývá stanovením dusičnanů v zelenině metodou kapilární izotachoforézy. V teoretické části se práce věnuje výskytu dusičnanů v zelenině, jejich zdravotním rizikům, vlivu zpracování, běžně používaným metodám stanovení, kapilární izotachoforéze a jejímu praktickému využití. V praktické části jsou uvedeny podmínky pro stanovení dusičnanů kapilární izotachoforézou a použité chemikálie. Zelenina s vyšším obsahem dusičnanů je srovnána se zeleninou v bio kvalitě. Dusičnany v zelenině jsou současně stanoveny pomocí diagnostických papírků.
This bachelor thesis deals with determination of nitrates in vegetables employing the capillary isotachophoresis technique. The literature review is devoted to occurrence of nitrates in vegetables, their health risks, the influence of food processing onto nitrate content, commonly used methods of determination as well as the capillary isotachophoresis and its practical application. Experimental part focuses on the application of capillary isotachophoresis for determination of nitrate content in vegetables obtained from conventional agriculture and organic farming.
Klíčová slova:
dusičnany; kapilární izotachoforéza; zelenina; capillary isotachophoresis; nitrate; vegetables
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/38666