Original title:
Termofilní enzymy
Translated title:
Thermophilic Enzymes
Authors:
Kuchtová, Ludmila ; Obruča, Stanislav (referee) ; Babák, Libor (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2008
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Termofilní enzymy se tvoří v organismech žijících při teplotách 60-80°C, v některých případech i vyšších a jsou za těchto teplot aktivní a stabilní. Tato práce se zabývá výskytem termofilních a hypertermofilních organismů, způsoby jejich adaptace na život v prostředí s teplotou výrazně přesahující optimum pro většinu organismů a současnými poznatky a názory na jednotlivé možné faktory zvyšující termostabilitu proteinů. Shrnuje vlastnosti a funkce termofilních enzymů a jejich současné aplikace (např. PCR, škrobárenství). Srovnává výhody a nevýhody použití těchto enzymů oproti současným používaným mesofilním enzymům. Předkládá možnosti budoucího použití termozymů v různých odvětvích průmyslu, kde by mohly nahradit některé postupy značně znečišťující životní prostředí, zjednodušit procesy a mít ekonomický význam.
Thermophilic enzymes are produced by organisms living at temperatures between 60 and 80°C, in some cases even higher, and are active and stabile at these temperatures. This work deals with thermophilic and hyperthermophilic organisms, their habitats, ways of adaptation to environment with considerably higher temperatures than optimal temperature for most organisms, and recent findings and opinions about possible factors enhancing protein thermostability. Properties and behaviour of thermophilic enzymes and their current applications (i.e. PCR, starch industry) are summarized. Advantages and disadvantages of using of these enzymes in comparison to currently used mesophilic enzymes are compared. Possible applications of thermozymes in various industrial branches, where they could replace some environment polluting procedures, simplify technology and be economically important, are introduced.
Keywords:
enzyme; thermophilic; thermostable; enzym; termofilní; termostabilní
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/11364