Název:
Stanovení biologicky aktivních látek ve vybraných přírodních rostlinných extraktech
Překlad názvu:
Analysis of some biologicaly active components in natural plant extracts
Autoři:
Kováčová, Ivana ; Márová, Ivana (oponent) ; Němcová, Andrea (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Diplomová práce je zaměřena na studium účinnosti aktivních látek přírodních extraktů ostropestřce mariánského a kurkumovníku dlouhého. Popisuje využití moderních metod analýzy a identifikace aktivních látek v rostlinách ostropestřce a kurkumy. V experimentální části práce, které předcházela literární rešerše zaměřená na biologické účinky aktivních látek ve vybraných přírodních extraktech, byly extrakty charakterizovány pomocí skupinových charakteristik (stanovení celkových polyfenolů a celkových flavonoidů, stanovení antioxidační aktivity, stanovení obsahu vitaminu C a tokoferolu). Další část se zaměřuje na studium enkapsulace přírodních aktivních látek do organických částic tzv. liposomů. Jako aktivní látky byly enkapsulovány silymarin a kurkumin. Představa rostliny s jedinou účinnou látkou je zpravidla mylná. Rostliny obvykle obsahují stovky složek, které na daném účinku spolupracují. Pro většinu bylinářů je proto účinnou složkou rostlina jako taková. U některých rostlin je však známá konkrétní účinná fytochemická látka. Příkladem je právě ostropestřec, kurkumin, či ginkgo. V těchto případech je účinná látka nepoměrně účinnější než samotná rostlina. Enkapsulační účinnost aktivních látek silymarinu a kurkuminu byla stanovena pomocí HPLC/PDA. V rámci práce bylo sledováno chování částic během inkubace v prostředí modelových trávicích šťáv a také stabilita při uchování částic v modelových potravinách.
This thesis is focused on the study of the effectiveness of active ingredients from natural extracts such as milk thistle and turmeric. The thesis describes the use of modern methods of analysis and identification of active substances located in plants of milk thistle and turmeric. In the experimental part of thesis, which was preceded by a literature search focused on the biological effects of active substances in the chosen natural extracts, the extracts were characterized according to group characteristics (total assessment of polyphenols and flavonoids, assessment of antioxidant activity, and assessment of vitamin C volume and tocopherol). The next part is focused on the study of the encapsulation of natural active substances into the organic particles: liposomes. Silymarin and curcumin were encapsulated as active substances. The idea of a plant with a single active ingredient is usually erroneous. Plants usually contain hundreds of components which cooperate on a given effect. Therefore, the majority of herbalists believe that a simple plant is an active ingredient. However, some plants are known to be containing a particular active phytochemical. For instance, plants such as the milk thistle, turmeric, or a ginkgo are great examples of the plant containing a particular active phytochemical. In these cases, the active compound is disproportionately more effective than the plant itself. Encapsulation efficiency of active ingredients of Silymarin and curcumin was determined by HPLC/PDA. The aim of the analysis was to observe the behavior of elements during the incubation in surrounding of gastric juice model, and the stability while maintaining the particles in model food.
Klíčová slova:
Antioxidační aktivita; kurkumin; silymarin; Antioxidant activity; curcumin; silymarin
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/58397