Název:
Stanovení sladidel a konzervantů v energetických nápojích metodou HPLC
Překlad názvu:
Determination of sweeteners and preservatives in energy drinks by HPLC
Autoři:
Zídková, Anežka ; Pořízka, Jaromír (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Diplomová práce je zaměřena na simultánní stanovení vybraných sladidel a konzervantů v energetických nápojích metodou kapalinové chromatografie ve spojení s DAD a ELSD detekcí. Metoda byla optimalizována pro stanovení aspartamu, acesulfamu K, sacharinu, sukralózy, steviol-glykosidů, kyseliny benzoové a kyseliny sorbové. Analýzy byly provedeny na koloně Poroshell 120 EC-C18 (4.6 x 150 mm, 2.7 m, Agilent) za použití směsi methanolu, acetonu a vody s přídavkem kyseliny mravenčí a triethylaminu jako mobilní fáze. Byla použita gradientová eluce při průtoku mobilní fáze 0,5 ml•min-1. Byly stanoveny validační parametry (limit detekce, limit kvantifikace, opakovatelnost a výtěžnost). Validovaná metoda byla použita pro analýzu reálných vzorků.
This master´s thesis is focused on simultaneous determination of sweeteners and preservatives in energy drinks by liquid chromatography coupled with DAD and ELSD detection. The method was optimized for determination of aspartame, acesulfame K, saccharin, sucralose, steviol glycosides, benzoic acid and sorbic acid. Analyses were carried out on the Poroshell 120 EC-C18 column (4.6 x 150 mm, 2.7 m, Agilent) using mixture of methanol, acetone and water with formic acid and trimethylamine as a gradient mobile phase at a flow rate 0,5 mL•min-1. Validation parameters were determined (limit of detection, limit of quantification, repeatability and recovery). The validated method was applied on real samples.
Klíčová slova:
acesulfam K; aspartam; energetické nápoje; HPLC; konzervanty; kyselina benzoová; kyselina sorbová; sacharin; steviol-glykosidy; sukralóza; umělá sladidla; acesulfame K; artificial sweeteners; aspartame; benzoic acid; energy drinks; HPLC; preservatives; saccharin; sorbic acid; steviol glycosides; sucralose
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/177404