Název:
Novostavba penzionu s restaurací
Překlad názvu:
New building boarding house with restaurant
Autoři:
Zelman, Martin ; Krupica, Roman (oponent) ; Jelínek, Petr (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2024
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstrakt: [cze][eng]
Předmětem této diplomové práce je zpracování projektové dokumentace penzionu s restaurací, který se nachází v Deštném v Orlických horách. Diplomová práce obsahuje tři části. V první části se zabývám architektonickým a konstrukčním návrhem samostatně stojícího třípodlažního objektu. V prvním podlaží se nachází restaurace, vstupní prostory pro penzion a technické zázemí objektu. Druhé i třetí podlaží je určeno pro ubytování a rekreaci hostů. Konstrukční systém je navržen stěnový příčný s podélnou ztužující stěnou. Druhá část se zabývá technikou prostředí staveb. Zdrojem energie pro vytápění a ohřev vody je navržen kotel na dřevěné pelety. Pro chlazení prostor je použitý systém VRV. Na střeše jsou umístěny fotovoltaické panely sloužící pro výrobu elektrické energie. Zachycená dešťová voda bude využívána ke splachování toalet. Větrání jednotlivých místností je zajištěno převážně nuceně. Třetí část spočívá ve vytvoření energetické studie, kde jsou navrženy různé kombinace posuzovaných variant zejména v rámci měnících se zdrojů tepla. Při zpracování různých variant vycházím ze stejného navrženého referenčního objektu. Výstupem této části je zhodnocení a porovnání jednotlivých variant mezi sebou. Dále vybrání a zakomponování té nejlepší varianty do předchozích částí diplomové práce z hlediska primární energie z neobnovitelných zdrojů tepla a orientačních provozních nákladech.
The subject of this thesis is the elaboration of the project documentation of a guesthouse with a restaurant located in Deštné in the Orlické Mountains. The thesis contains three parts. The first part deals with the architectural and structural design of a detached three-storey building. The first floor houses the restaurant, an entrance area for the guesthouse, and technical facilities of the building. The second and third floors are intended for accommodation and recreation of guests. The structural system is designed as a transverse wall with a longitudinal stiffening wall. The second part deals with the technology of the building environment. A wood pellet boiler is designed as the energy source for heating and hot water. A VRV system is used for space cooling. Photovoltaic panels are placed on the roof to generate electricity. The captured rainwater will be used to flush the toilets. The ventilation of the individual rooms is provided mainly by forced ventilation. The third part consists of the development of an energy study, where different combinations of the considered options are proposed, especially within the changing heat sources. For the development of different options, I use the same proposed reference building. The output of this part is an evaluation and comparison of the individual options with each other. Furthermore, selecting and incorporating the best option into the previous parts of the thesis in terms of primary energy from non-renewable heat sources and indicative operating costs.
Klíčová slova:
energetická studie; koncept technického zařízení; novostavba; obnovitelné zdroje energie; Penzion; restaurace; zpětné využití dešťové vody; concept of technical equipment; energy study; Guesthouse; new building; rainwater harvesting; renewable energy sources; restaurant
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: https://hdl.handle.net/11012/244682