Název:
Chytré potravinářské polymerní vrstvy
Překlad názvu:
Smart food polymer layers
Autoři:
Valíková, Michaela ; Kovalčík, Adriána (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Chytré obaly představují skupinu obalů s velkým potenciálem při použití v potravinářském průmyslu. Aktivní obaly mohou příznivě ovlivňovat stav skladované potraviny a inteligentní obaly dokážou spotřebitele informovat o stavu skladované potraviny. V teoretické části byla vypracována rešerše na téma obaly v potravinářství s důrazem na aktivní a inteligentní prvky využitelné pro potravinářské obaly, a to včetně legislativního rámce. Byly popsány látky, ze kterých se chytré obaly vyrábí. V rámci experimentální části byly připraveny ve vodě částečně nerozpustné polymerní vrstvy ze želatiny, glycerolu, síťovadla a extraktu anthokyanů. Jako síťovadlo byl použit glutaraldehyd, nebo kyselina taninová. Anthokyany byly získány extrakcí z červeného zelí. Celková koncentrace anthokyanů v extraktu byla stanovena metodou diference. U připravených vrstev byla měřena jejich rozpustnost ve vodě a spektrofotometricky hodnocena barevná reakce na pH prostředí. Byla sledována také stabilita vrstev v čase. Bylo zjištěno, že připravené vrstvy jsou schopné reagovat na změnu pH.
Smart packaging represents a group of packaging with great potential when used in the food industry. Active packaging can have a positive effect on the condition of stored food and smart packaging can inform consumers about the condition of stored food. In the theoretical part, a search was made on the topic of packaging in the food industry, with emphasis on active and intelligent packaging, including the legislative framework. The substances from which smart packaging is made have been described. In the experimental part, partially water¬insoluble polymer layers were prepared from gelatin, glycerol, crosslinking agent and anthocyanin extract. Glutaraldehyde or tannic acid was used as a crosslinking agent. Anthocyanins were obtained by extraction from red cabbage. The total concentration of anthocyanins in the extract was determined by the difference method. For prepared layers, their water solubility was measured and the colour response to the pH environment was evaluated spectrophotometrically. The stability of the layers over time was also monitored. It was found that the prepared layers are able respond to changes in pH.
Klíčová slova:
anthokyany; chytré obaly; extrakt; indikátor; inteligentní obaly; reakce na pH; rozpustnost; anthocyanins; extract; indicator; intelligent packaging; reactions to pH; smart packaging; solubility
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/195317