Název:
Biologická analýza v blízké IR oblasti
Překlad názvu:
Biological analysis in NIR
Autoři:
Pirkl, Petr ; Janoušek, Oto (oponent) ; Čmiel, Vratislav (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstrakt: [cze][eng]
Tato bakalářská práce je zaměřená na získání informací o analýzách pomocí IR záření. Také se zabývá vlivem IR záření na látky a principy fungování IR spektrometrů. V rámci práce jsou zkoumány vzorky kávy. Zjišťuje se využitelnost k rozlišení mezi kofeinovou a bezkofeinovou kávou. Dále se zkoumají vzorky mouk. Zde se zkoumá přítomnost či absence lepku.
This bachelor thesis is focused on obtaining information about analyzes by IR radiation. It also deals with the effect of IR radiation on substances and the principles of functioning of IR spectrometers. There are examined coffee samples in the work. Usefulness for discrimination caffeine and decaffeinated coffee is tested. Next, flour samples are researched. There is examination of presence or absence of gluten.
Klíčová slova:
analýza potravin; IR záření; NeoSpectra; NIR spektroskopie; food analysis; IR radiation; NeoSpectra; NIR spectroscopy
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/190317