Název:
Výroba a charakterizace nečokoládových cukrovinek s přídavkem rostlinných extraktů
Překlad názvu:
Production and characterization of non-chocolate sweets with the addition of plant extracts
Autoři:
Knapovská, Pavlína ; Nábělek, Jakub (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tato bakalářská práce se zabývá výrobou a charakterizací rostlinných extraktů zeleného čaje (Camellia sinensis) a rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides) a výrobou nečokoládových cukrovinek – kandytů s jejich přídavkem. Uvedené rostliny se vyznačují vysokým obsahem bioaktivních látek, na základě kterých byly extrakty i kandyty charakterizovány. Byla provedena stanovení těkavých látek pomocí HSSPME-GC-MS, antioxidační aktivity metodou s použitím ABTS, stanovení celkových fenolů metodou Folin-Ciocalteu a senzorická analýza. Vyrobené cukrovinky byly následně porovnány s obdobnými komerčními výrobky. Ve vzorku kandytu s přídavkem extraktu ze zeleného čaje bylo identifikováno celkem 6 těkavých látek, antioxidační aktivita vzorku byla stanovena 253,3 ± 0,9 µgml–1, celkový obsah fenolů byl stanoven na 0,49 ± 0,02 mgGAEg–1 v přepočtu na 1 g kandytu. Ve vzorku kandytu s přídavkem extraktu z rakytníku bylo identifikováno celkem 8 těkavých látek, antioxidační aktivita vzorku byla stanovena 206 ± 3 µgml–1, celkový obsah fenolů byl stanoven na 0,51 ± 0,04 mgGAEg–1 v přepočtu na 1 g kandytu. Ze získaných výsledků vyplývá, že přídavek extraktů zvyšuje nutriční hodnotu (vyšší antioxidační aktivita, vyšší obsah fenolických sloučenin) vyrobených cukrovinek; z hlediska senzorického však byly pozitivně hodnoceny pouze vzorky se zeleným čajem, přídavek rakytníkového extraktu nebyl pro konzumenty příliš atraktivní, cukrovinky s rakytníkem hodnotili jako příliš hořké.
This bachelor thesis deals with the production and characterization of plant extracts of green tea (Camellia sinensis) and sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) and non-chocolate sweets – hard candies with the addition of plant extracts. These plants are characterized by a high content of bioactive substances, upon which the prepared extracts and candies were characterised. Determination of volatile substances by HSSPME-GC-MS, antioxidant activity by method with ABTS, determination of total phenols by Folin-Ciocalteu method and sensory analysis were performed. The produced sweets were then compared with similar commercial products. A total of 6 volatile substances were identified in the sample of hard candy with the addition of green tea extract, the antioxidant activity of the sample was determined to be 253,3 ± 0,9 µgml–1 and the total phenolic content was determined to be 0,49 ± 0,02 mgGAEg–1 per 1 g of candy. A total of 8 volatile substances were identified in the hard candy with the addition of sea buckthorn extract, the antioxidant activity of the sample was determined to be 206 ± 3 µgml–1, the total phenolic content was determined to be 0,51 ± 0,04 mgGAEg–1 per 1 g of candy. The obtained results show that the addition of extracts increases the nutritional value (higher antioxidant activity, higher content of phenolic compounds) of produced candy; from a sensory point of view, however, only samples with green tea were evaluated positively, the addition of sea buckthorn extract was not very attractive for consumers, they considered sweets with sea buckthorn to be too bitter.
Klíčová slova:
antioxidanty; aromatické látky; cukrovinky; GC-MS; rakytník; senzorická analýza; SPME; zelený čaj; antioxidants; aroma compounds; GC-MS; green tea; sea buckthorn; sensory analysis; SPME; sweets
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/205303