Original title:
Viniční majer v Jaroslavicích
Translated title:
Wine Farmstead in Jaroslavice
Authors:
Bomberová, Eva ; Sochor, Jan (referee) ; Mléčka, Jan (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury Abstract:
[cze][eng]
1. identifikační údaje Vinařský majer v Jaroslavicích 2. urbanistické řešení Řešeným územím je pozemek manželů Markelových o rozloze přibližně 6,5 ha. Nachází se při okraji zástavby obce Jaroslavice mezi zalesněnou částí bývalé zámecké bažantnice a zemědělsky obdělávanými poli vinic (z části vlastních). Hlavní myšlenkou pro řešení vinařství bylo jeho zasazení do krajiny a vytvoření vinařství, které bude rodinným podnikem. Objekty vinařství tvoří kompaktní „hospodářský“ dvůr (majer) na pravoúhlém prostoru a navazují na stávající dům, který se jako jediný zachoval ze stavby cihelny a stává se rodinným domem majitelů. Jednotlivé provozy jsou rozděleny do samostatných objektů a jsou umístěny zejména s ohledem na plynulost výroby a návaznost vlastních vinic. Část pro ubytování návštěvníků je orientována směrem do krajiny, aby i přes blízkost bylo zajištěno soukromí rodiny. Středobodem vnitřního dvora se stává degustační místnost/místo pro stravování sloužící k setkávání majitelů, návštěvníků se samotným vínem. Pro oddělení provozu vinařství a pohodlí návštěvníků jsou na stávající cestu navázány 2 obslužné komunikace – pro návštěvníky:ze směru příjezdu od centra obcek k parkování za výrobní částí; a pro techniku: z opačné strany majeru, pro nejkratší a nejideálnější svoz hroznů a techniky z vinic (druhá část vinic Markelů se nachází asi 2km cestou kolem bažantnice). Část pozemku při stávajícím domu je rovinného charakteru, tedy ideální k vytvoření prostoru dvora v jedné úrovni ploch a zajištění bezbariérových přístupů do jednotlivých budov. Zároveň při řešení bez podzemních částí objektů je nutná jen munimální úprava terénu. Pozemek je v horní části využit pro navýšení kapacity vinic. Ve zbylé, rozsáhlé ploše je možné založení ovocných sadů – jabloní, švestek, rakytníkových keřů či rozšíření počtu mandloní. Celý soubor objektů tvoří kompaktní celek, přesto je díky oddělení jednotlivých provozů možné výstavbu etapizovat dle priority pro rozvoj vinařství jako takového. Tedy hlavní je výrobní a skladovací část, degustace a ubytování může být doplněno při postupném rozvoji podniku. 3. architektonické řešení Klidné prostředí v přírodě jižní moravy je ideálním místem pro spojení návštěvy rodinného vinařství s odpočinkem. Návrh se snaží o nejvýhodnější spojení provozu podnikání s využitím místa pro bydlení. Díky možnosti etapizace výstavby mohou majitelé optimálně investovat a rozvíjet soubor do konečného celku. Všechny objekty tvarově vychází ze stávajícího domu, jsou jednopodlažní(vyjímkou je ubytovací část s obytným podkrovím) a opláštění dřevěnými prkny všechny objekty sjednocuje do celkově jednoduchých hmot. Celkově by vinařství mělo, díky přírodnímu materiálu stárnoucímu postupně s okolím, zapadat do krajiny a nerušit jedinečnost tohoto místa.
1. Identification details Viticulture in Jaroslavice 2. urbanistic solution The place that I am thinking about is the ground located on the edge of village Jaroslavice. It takes 6,5ha. Owners of this ground are husband and wife Markel. My the most important idea for the viticulture is its implanting to the landscape and make the viticulture that will be a family business. The objects of the viticulture are situated on the square place connected to the house, that survived as the only one after the building the brickyard and becoming the family house. Individual services are located according to continuity of production. The part used for living is with the view for the landscape, because of the privacy of visitors. In the center of the court is the place for eating, meeting owners with visitors and with wine, of course. There are two roads that separate two parts: the part of working and the part for visitors and their comfort. The part of the land close to the existing house has plane character, so it is realy good place for the court and also for the wheelchairs access to each buildings. There is no need to modify the land to much because there are no subterranean parts of the objects. The land is also used for increasing capacity vineyards. The rest of the big land could be used for setting fruits plantation – apple trees, plum trees and so on. Even thought the entire set of objects is compact, each of the objects are separated so the construction could be gradual. The most important are the manufacturing and store parts, the parts for meeting, tasting and living could be done later. 3. Architectonic solution The restful place close to the nature in the south of the Moravia region is the ideal place for rest connected with visiting the family viticulture. The design is trying for the best connection between good business and finding a nice place for living. The face of All the objects comes from the existing house. The wooden sheathing unites all the objects. The vision is that the viticulture should befit to the landscape and do not disturb uniqueness of this place. It is thanks to the nature material that getting old together with its surroundings.
Keywords:
architecture; family winery; landscape; vine; viticulture; wood; architektura v krajině; dřevo; rodinné vinařství; vinařství; víno
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/58544