Název:
Molekulární typizace bakterií mléčného kvašení
Překlad názvu:
Molecular typisation of lactic acid bacteria
Autoři:
Jelínek, Zdeněk ; Ing. Špano Miroslav,PhD. (oponent) ; Rittich, Bohuslav (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2010
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Bakterie mléčného kvašení nacházejí uplatnění nejen v potravinářském průmyslu, ale také ve zdravotnictví. Jsou součástí mnoha fermentovaných mléčných výrobků i běžné střevní mikroflóry. Pro identifikaci bakterií byla vyvinuta celá řada metod, v této práci se však zaměříme na Rep-PCR a RAPD. Cílem bude zhodnotit vliv různých korelačních koeficientů a algoritmů shlukové analýzy dat na taxonomické zařazení bakterií.
Lactic acid bacteria play important role both in food industry and health care. They are part of many fermented dairy products and gastrointestinal microflora. There is a whole variety of methods for bacteria identification, but we will focus on Rep-PCR and RAPD only. The aim of this work will be to discuss the impact of different correlation coefficients and cluster analysis algorithms on the results of taxonomic analysis.
Klíčová slova:
Bakterie mléčného kvašení; Lactobacillus; numerická taxonomie; PCR; podobnost znaků; RAPD.; rep-PCR; taxon; taxonomická jednotka; characters resemblance; Lactic Acid bacteria; Lactobacillus; numerical taxonomy; operational taxonomic unit; PCR; RAPD.; rep-PCR; taxon
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/933