Název:
Stanovení vybraných parametrů ve speciálních typech piv vařených v ČR
Překlad názvu:
Determination of selected parameters in special types of beers brewed in the Czech Republic
Autoři:
Fähnrichová, Nikola ; Divišová, Radka (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tato bakalářská práce je zaměřená na analýzu speciálních typů piv vařených v České republice pomocí třech instrumentálních metod. Pro určení polyfenolických látek byla použita kapalinová chromatografie HPLC, k organickým kyselinám posloužila iontová chromatografie IC a pro elementární analýzu optická emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem ICP-OES. V teoretické části je popsána technologie výroby piva. Část je také věnována chemickému složení piva, zejména pak skupinám látek, které byly v této práci analyzovány. Popsán je také princip použitých metod. Experimentální část se zabývá přípravou vzorků, kalibračních roztoků a postupem analýzy. Ve výsledcích a diskuzi jsou zpracovány veškeré výsledky a porovnány se zahraničními studiemi. Pro analýzu bylo použito osmnáct různých speciálních typů piv vyrobených v České republice.
This bachelor thesis deals with analysis of special types of beer brewed in the Czech Republic using three instrumental methods. Polyphenols were determined by high performance liquid chromatography. To determine organic acids was used ion exchange chromatography. Elementary analysis was performed by inductively coupled plasma optical emission spectrometry. The theoretical part of the work describes technology of beer production, chemical composition of beer, especially groups of substances which were analysed in this thesis. Principle of used methods is also described. The practical part of the work deals with preparation of tested samples, calibration samples and process analysis. The obtained results of analysed substances are summarized in the tables, discussed and compared with results of analysis of other authors. For the analysis it was used eighteen different types of special beer produced in the Czech Republic.
Klíčová slova:
elementární analýza; HPLC; IC; ICP-OES; organické kyseliny; Pivo; polyfenolické látky; Beer; elementary analysis; HPLC; IC; ICP-OES; organic acids; polyphenols
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/58877