Název:
Stanovení vybraných chemických parametrů v plodech nových odrůd rybízů
Překlad názvu:
Determination of selected chemical parameters of fruit of new currant varieties
Autoři:
Pelikánová, Blanka ; Diviš, Pavel (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Předkládaná diplomová práce se zabývá stanovením vybraných chemických parametrů v plodech nových odrůd rybízů. Teoretická část je věnována charakteristice rybízu, biologicky aktivním látkám v jeho plodech a také využití rybízu v potravinářství. Dále se teoretická část věnuje hlavním zkoumaným chemickým parametrům – polyfenolům, antokyanům, vitaminu C a antioxidační aktivitě. V praktické části byly stanoveny vybrané chemické parametry v šesti bílých, dvanácti červených a třinácti černých odrůdách rybízů. Antokyany a polyfenoly byly stanoveny spektrofotometricky. Obsah kyseliny askorbové ve vybraných odrůdách rybízu byl stanoven metodou HPLC. Pro stanovení antioxidační aktivita byla zvolena metoda volného radikálu DPPH.
Presented diploma thesis is dedicated to the determination of selected chemical parameters of fruits of new currant varieties. The theoretical part is focused on the characteristics of currant, the biologically active substances of its fruits and also the utilization of current in the food industry. Further part of the theory deals with the main chemical parameters which were examined: polyphenols, anthocyanins, ascorbic acid and antioxidant activity. In the practical part there were determined selected chemical parameters in six white, twelve red and thirteen black varieties of currant. Anthocyanins and polyphenols have been determined spectrophotometrically. The content of ascorbic acid in selected varieties of currant was determined by HPLC. As a technique for the determinationof the antioxidant activity was selected the method of free radical DPPH.
Klíčová slova:
antioxidační aktivita; antokyany; DPPH; HPLC; polyfenoly; Ribes L.; Rybíz; spektrofotometrie; vitamin C; anthocyanins; antioxidant activity; Currant; DPPH; HPLC; polyphenols; Ribes L.; spectrophotometry; vitamin C
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/30901