Original title:
Příprava a aplikace fyzikálních hyaluronových gelů
Translated title:
Preparation and application of physical hyaluronan gel
Authors:
Kovářová, Lenka ; Krouská, Jitka (referee) ; Venerová, Tereza (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2011
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato bakalářská práce se zabývá výzkumem v oblasti fyzikálních hyaluronových gelů. Zaměřuje se na jejich přípravu a to především interakcí roztoku hyaluronanu (HyA) s opačně nabitými tenzidy ve fyziologickém roztoku (0,15 M NaCl). V první části práce byl zjišťován vliv molekulové hmotnosti, koncentrace původního roztoku hyaluronanu a poměru vazných míst na řetězci hyaluronanu a tenzidu na množství sušiny v gelu vyjádřené v procentech. Souhrnně lze říci, že tato hodnota není ovlivněna molekulovou hmotností HyA ani poměrem vazných míst. Na druhou stranu koncentrace výchozího roztoku HyA má znatelný vliv na množství sušiny v gelu. Také byl zkoumán proces botnání gelů, kde bylo určováno množství vody (v procentech), jež je schopen vysušený gel pojmout zpět. Bylo dospěno k analogickým závěrům jako u procentuálního obsahu sušiny v gelu. V další části byl pomocí fluorescenční spektroskopie zkoumán vliv molekulové hmotnosti hyaluronanu a poměru vazných míst HyA a tenzidu na tvorbu excimerů a změnu spektra. Jako fluorescenční sondy byly použity pyren, 1,3-bis(pyren-1-yl)propan (P3P) a prodan. Emise excimeru se projevila u P3P, kdežto u pyrenu nebyl zaznamenán nárůst intenzity při 470 nm. Bylo zjištěno, že molekulová hmotnost nemá vliv na hodnotu poměru excimeru a monomeru pro sondu P3P či na poměr prvního a třetího píku u pyrenu. Poměr vazných míst HyA a tenzidu ovlivňuje pouze poměr excimeru k monomeru (sonda P3P), kdežto vliv na poměr 1:3 u pyrenu nebyl zaznamenán. U sondy prodanu jsem porovnávala spektrum vzniklého gelu, příslušné sušiny a zpětně nabotnaného gelu, což sloužilo také k vizualizaci procesu sušení a botnání.
Bachelor's work is concerning by research in physical hyaluronan gel area. Research is focusing on its preparation, especially by interaction of hyaluronan (HyA) solution with opposite charged surfactant in physiological solution (0,15 M NaCl). In the first part of work I found out influence of molecular weight, concentration of original hyaluronan solution and the ratio of binding sites on hyaluronan chain and surfactant on amount of solids in gel, expressed in percent. Finally we can say, that this value is not influenced by molecular weight of HyA neither relation of binding sides. On the other side, concentration of original HyA solution has significant influence on amount of solids in gel. There was also researched process of gel swelling, where was set amount of water (in percent) able to take dried gel back. Analogical conclusion has been reached like amount of solids in gel. In other part were researched influence of hyaluronan molecular weight and the ratio of binding sites on hyaluronan chain and surfactant on formation of excimers and spectrum change by fluorescence spectroscopy. Pyrene, 1,3-bis(pyren-1-yl)propane (P3P) and prodan were used as fluorescence probes. Excimer emission showed at P3P, while there was no growth of intensity at 470 nm for pyrene. It was found that molecular weight does not affect the value of the ratio of excimer and monomer probe P3P, or the ratio of the first and third peaks of pyrene. The ratio of binding sites HyA and surfactant influence only relation of excimer to monomer (P3P probe), while influence to relation 1:3 hasn't been noticed for pyrene. I have compared spectrum of developed gel for prodan probe, relevant solid and swelled gel by return. It also served for drying and swelling process visualisation.
Keywords:
fluorescence; gel; gelation; Hyaluronan; hydrogel; interaction; probe; surfactant; swelling; botnání; fluorescence; gel; gelace; Hyaluronan; hydrogel; interakce; sonda; tenzid
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/16021