Original title:
Stanovení obsahových látek v mátě
Translated title:
Determination of substances content in mint
Authors:
Novotná, Martina ; Zlámalová Gargošová, Helena (referee) ; Vávrová, Milada (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2018
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Bakalářská práce se zabývá stanovením obsahových látek v mátě. Máta je v lékařství velmi oblíbenou bylinou, která je využívána více než 2000 let. Existuje mnoho druhů máty, nejznámějším a nejčastějším zástupcem je máta peprná. V teoretické části je popis látek, které se běžně vyskytují v rostlinách, charakteristika máty a principy použitých analytických metod. V experimentální části jsou zaznamenány zjištěné látky v jednotlivých čajích.
This Bachelor thesis deals with determination of the content substances in mint (Mentha). Mint is in pharmacy very popular herb, it is been used for over 2000 years. We know many species of mint. Peppermint (Mentha piperita) is the most favorite and most common species. In the theoretical part there is description of substances found in plants, the characteristic of mint and principles of used analytical methods. Practical part of this thesis describes substances found in examined teas.
Keywords:
GC/MS; Mentha; Mint; mint tea; silica; GC/MS; Mentha; Máta; mátový čaj; silice
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/81791