Název:
Výběr vhodných autochtonních kvasinek pro výrobu vína
Překlad názvu:
Selection of appropriate indigenous yeasts for wine production
Autoři:
Krátká, Veronika ; Babák, Libor (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Cílem této diplomové práce byl výběr vhodných autochtonních kvasinek pro výrobu vína. Testované kvasinky byly izolovány z hroznů, které poskytlo vinařství Maňák Žádovice. Dále byly testovány kvasinky, izolované v rámci diplomových prací z let 2009 – 2012, a pro srovnání jedna komerční kvasinka. V teoretické časti je kladen důraz na technologii výroby vína, zejména na kvašení. Dále je práce zaměřena na kvasinky, jejich metabolismus a taxonomii. Byl popsán princip metody PCR-RFLP, a princip metod využitých pro charakterizaci vlastností kvasinek. V rámci experimentální části byla provedena izolace kvasinek, jejich identifikace pomocí RFLP-PCR a byly provedeny fyziologické testy pro výběr nejvhodnější kvasinky do procesu výroby vína.
The aim of this diploma thesis was the selection of appropriate indigenous yeasts for wine production. Tested yeasts were isolated from the grapes from the winery Maňák Žádovice. The yeasts isolated within theses in 2009 – 2012 have been also tested, and commercial wine yeast have been tested for comparison. In the theoretical part the focus is on the technology of wine, in particular fermentation. The work is also focused on yeasts metabolism and taxonomy. There was described the principle of PCR-RFLP, and methods used to characterize the properties of isolated yeasts. In the experimental part was made isolation of yeasts, theirs identification using PCR-RFLP and to select the most suitable yeast in wine making proces were performed physiological tests.
Klíčová slova:
fermentace; kvasinky; RFLP-PCR; Terroir; fermentation; RFLP-PCR; Terroir; yeasts
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/30897