Original title:
Zimolez kamčatský - netradiční ovoce v České republice
Translated title:
Honeysuckle Lonicera camtschatica - unconventional fruit of Czech republic
Authors:
Rybníčková, Eva ; Šalplachta, Jan (referee) ; Vespalcová, Milena (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2011
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato práce se zabývá možnostmi využití plodů zimolezu kamčatského (Lonicera kamtschatica) v potravinářském průmyslu. V první části jsou popsány vlastnosti této rostliny a metody jejího pěstování. Druhá kapitola se zabývá chemickým složením plodů a významem nutričně hodnotných látek v nich obsažených. Třetí kapitola hodnotí dosavadní rozšíření plodů ve světě po komerční stránce a možnosti zpracování těchto plodů do produktů. Poslední část se zabývá metodami izolace a stanovení významných látek v plodech, konkrétně anthokyanů.
This work speaks about the possibilities of using fruits of the blue honeysuckle (Lonicera camtschatica) in the food industry. The first part describes the properties of this plant and methods of its cultivation. The second chapter deals with the chemical composition of the fruits and the importance of nutritionally valuable substances contained in them. The third chapter assesses the current appearance of the fruits in the world in the commercial point of view and the possibilities of processing the fruits into products. The last part deals with the methods of isolation and determination of important substances in the fruits, namely anthocyanins.
Keywords:
anthocyanins; blue honeysuckle; determination of anthocyanins; haskap; HPLC; Lonicera camtschatica; anthokyany; HPLC; kamčatská borůvka; Lonicera kamtschatica; stanovení anthokyanů; zimolez kamčatský
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/493