Název:
Izolace a charakterizace oleje z kávy různého typu
Překlad názvu:
Isolation and characterizaation of oil from some types of coffee
Autoři:
Vašků, Barbora ;
Hoová, Julie (oponent) ;
Skoumalová, Petra (vedoucí práce)
Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze] [eng]
Bakalářská práce se zabývá přípravou a charakterizací kávového oleje. Použité vzorky káv se od sebe liší odrůdou, původem, metodou zpracování zrna a intenzitou pražení. Teoretická část se zaměřuje na technologii zpracování kávových zrn, dále na bioaktivní látky, UV záření a SPF a v závěru také na metody získávání olejů. V práci byly připraveny vodné, ethanolové a hexanové extrakty, u kterých byla stanovena výtěžnost extrakce. Dále byly všechny extrakty charakterizovány na celkové množství fenolických látek spektrofotometricky, dále na obsah flavonoidů také spektrofotometricky a antioxidační aktivitu metodou ABTS. U vodných extraktů byl stanoven obsah kofeinu pomocí metody HPLC. Pro zhodnocení UV ochranné účinnosti byla vypočtena hodnota SPF a kritické vlnové délky na základě absorpčního spektra.
Coffee, extract, oil, phenolic compounds, flavonoids, antioxidant capacity, SPF, critical wavelenght.
Klíčová slova:
antioxidační aktivita ;
extrakty ;
fenolické látky ;
flavonoidy ;
kritická vlnová délka. ;
Káva ;
oleje ;
SPF ;
antioxidant activity. In aqueous extracts content of caffeine was determined by the HPLC method. For the evaluation of UV protective efficiency SPF and critical wavelenght was calculated based on absorption spectrum. ;
differs in species ;
ethanol and lipid extracts were prepared from roasted and green coffee. Extracts were spectrophotometrically characterized for the content of phenolic compouds ;
flavonoids ;
methods of oil isolation were descibed. In the experimental part aqueous ;
origin ;
processing method and intensity of roasting. Theoretical part of this thesis describes technology of coffee production ;
The bachelor thesis is focused on isolation and characterization of coffee oil. Samples ;
then bioactive compounds ;
ultraviolet light and SPF. Moreover ;
used in this thesis
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(
web )
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT.
Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/195299
Trvalý odkaz NUŠL: http://www.nusl.cz/ntk/nusl-558665
Záznam je zařazen do těchto sbírek: Školství > Veřejné vysoké školy > Vysoké učení technické v Brně Vysokoškolské kvalifikační práce > Bakalářské práce