Název:
Senzorická jakost vybraných druhů piva
Překlad názvu:
Sensory quality of chosen types of beer
Autoři:
Lišková, Michaela ; Divišová, Radka (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2012
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tato bakalářská práce pojednává o senzorickém hodnocení vybraných druhů piv. Teoretická část byla zaměřena na výrobu sladu a piva a surovin k tomu potřebných a byl také popsán úvod do senzorické analýzy. Experimentální část byla zaměřena na vlastní hodnocení. K senzorickému hodnocení bylo přizváno 19 neškolených hodnotitelů FCH VUT v Brně, kteří pomocí připraveného formuláře hodnotili 5 vzorků vybraných druhů piv. Pro hodnocení vzhledu a barvy, chuti a vůně, plnosti, říznosti, pěnivosti, hořkosti, příp. cizí chuti a vůně u jednotlivých vzorků byla použita nestrukturovaná grafická stupnice se slovním popisem krajních bodů. Pro celkové hodnocení přijatelnosti vzorku byla využita pětibodová kategorová ordinální stupnice. Výsledky analýzy byly poté graficky a statisticky zpracovány.
This bachelor thesis deals with the sensory guality of chosen types of beer. The teoretical part was focused on the production of malt and beer and raw materials needed and also an introduction to sensory analysis was described. The experimental part was focused on evaluation itself. Nineteen untrained assesors were invited for sensory evaluation, who evaluated five selected beer kinds using the preprepared form. Unstructured graphic scale with a verbal description of anchor points was used to evaluate the appearance and color, taste and odour, fullness, bite, foaming, bitterness and any off-taste or off-odour of each sample. Five-point category ordinal scale was used for assessment of the overal acceptability of the samples. Results of the analysis were then evaluated graphically and statistically.
Klíčová slova:
pivo; senzorická analýza; senzorická kvalita; beer; sensory analysis; sensory quality
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/8369