Original title:
Senzorická jakost vybraných druhů piva
Translated title:
Sensory quality of chosen types of beer
Authors:
Lišková, Michaela ; Divišová, Radka (referee) ; Vítová, Eva (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2012
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato bakalářská práce pojednává o senzorickém hodnocení vybraných druhů piv. Teoretická část byla zaměřena na výrobu sladu a piva a surovin k tomu potřebných a byl také popsán úvod do senzorické analýzy. Experimentální část byla zaměřena na vlastní hodnocení. K senzorickému hodnocení bylo přizváno 19 neškolených hodnotitelů FCH VUT v Brně, kteří pomocí připraveného formuláře hodnotili 5 vzorků vybraných druhů piv. Pro hodnocení vzhledu a barvy, chuti a vůně, plnosti, říznosti, pěnivosti, hořkosti, příp. cizí chuti a vůně u jednotlivých vzorků byla použita nestrukturovaná grafická stupnice se slovním popisem krajních bodů. Pro celkové hodnocení přijatelnosti vzorku byla využita pětibodová kategorová ordinální stupnice. Výsledky analýzy byly poté graficky a statisticky zpracovány.
This bachelor thesis deals with the sensory guality of chosen types of beer. The teoretical part was focused on the production of malt and beer and raw materials needed and also an introduction to sensory analysis was described. The experimental part was focused on evaluation itself. Nineteen untrained assesors were invited for sensory evaluation, who evaluated five selected beer kinds using the preprepared form. Unstructured graphic scale with a verbal description of anchor points was used to evaluate the appearance and color, taste and odour, fullness, bite, foaming, bitterness and any off-taste or off-odour of each sample. Five-point category ordinal scale was used for assessment of the overal acceptability of the samples. Results of the analysis were then evaluated graphically and statistically.
Keywords:
beer; sensory analysis; sensory quality; pivo; senzorická analýza; senzorická kvalita
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/8369