Název:
Enkapsulace různých typů enzymů do organických částic.
Překlad názvu:
Encapsulation of some enzymes into organic particles
Autoři:
Hazuchová, Eva ; Obruča, Stanislav (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tato bakalářská práce je zaměřena na enkapsulaci různých typů enzymů do organických částic. Teoretická část je věnována enzymům a jejich obecným vlastnostem, struktuře, aktivitě a využití, dále potom procesu enkapsulace a jejím technikám. Jsou zde popsány i některé metody využívané k analýze částic, a sice stanovení distribuce velikosti částic pomocí dynamického rozptylu světla a stanovení stability částic pomocí zeta potenciálu. V experimentální části jsou popsány metody přípravy částic, metody stanovení enkapsulační účinnosti a metody stanovení velikosti a stability částic. Během samotného experimentu byly enkapsulovány, jednak pomocí ručních příprav a jednak pomocí enkapsulátoru, čtyři typy enzymů. U těchto částic byla následně stanovena jejich enkapsulační účinnost, velikost a stabilita. Částice byly vystaveny působení umělé pankreatické, žaludeční a žlučové šťávy, rovněž tak působení simulovaných potravin, a následně byla sledována jejich stabilita.
This bachelor thesis is focused on encapsulation of some enzymes into organic particles. The theoretical part is aimed to enzymes, their general characteristics, structure, activity and use, and to encapsulation techniques. Some methods used for analysis of particles, namely the determination of the distribution of particle size using dynamic light scattering, and determining the stability of the particles by the zeta potential, are described too. The experimental part describes methods of preparing particles, methods of determining the encapsulation efficiency and methods for determining particle size and stability. During the experiment part four types of enzymes were encapsulated, partly by manual preparation and partly by encapsulator. Encapsulation efficiency, size and stability of prepared particles were determined too. The particles were exposed to artificial intestinal, gastric and bile juices, as well as the effect of model foods. Subsequently, their long-term stability was observed.
Klíčová slova:
dynamický rozptyl světla; enkapsulace; enkapsulátor; enzymy; částice; dynamic light scattering; encapsulation; encapsulator; enzymes; particles
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/31384