Název:
Tištěný indikátor pH pro balené potraviny
Překlad názvu:
Printed indicator of pH value designed for food packaging
Autoři:
Valíková, Michaela ; Kovalčík, Adriána (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Cíl této diplomové práce spočíval v navrhnutí inteligentního indikátoru pH pro balené potraviny. Inteligentní balení představuje novou skupinu obalů, které jsou schopny prostřednictvím různých indikátorů poskytovat spotřebitelům informaci o kvalitě balených potravin v reálném čase. V teoretické části byla vypracována rešerše na téma inteligentní balení s důrazem na indikátory čerstvosti. Menší část byla věnována problematice kažení potravin. Důraz byl kladen i na popis hlavních komponent funkční vrstvy, a na problematiku síťování chitosanu. V rámci experimentální části bylo studováno síťování chitosanu v prostředí polyvinylalkoholu pomocí vanilinu. U připravených vrstev byla sledována jejich rozpustnost a stupeň zesítění, který byl stanoven pomocí ninhydrinové metody. Pro vytvoření kolorimetrického indikátoru pH byl do kompozice vpraven extrakt anthokyanů, který byl získán extrakcí z červeného zelí. Byly připraveny celkem 3 extrakty anthokyanů, u kterých byla stanovena celková koncentrace anthokyanů metodou diference. U připravených vrstev byla spektrofotometricky hodnocena jejich barevná reakce při působení různých koncentrací plynného amoniaku. Sledována byla také stabilita vrstev v čase. Poslední částí experimentu byla aplikace připravených vrstev do balení s reálným masem.
The aim of this diploma thesis was to design an intelligent indicator of pH value for food packaging. Intelligent packaging is a new group of packaging that is able to provide costumers real-time information on the quality of packaged food through various indicators. In the theoretical part, a search was made on the topic of intelligent packaging with emphasis on freshness indicators. A smaller part was devoted to the issue of food spoilage. Emphasis was also placed on the description of the main components of the functional layer, and on the issue of chitosan crosslinking. In the experimental part, the crosslinking of chitosan with the addition of polyvinylalcohol using vanilin was studied. Prepared layers were monitored for their solubility and degree of crosslinking, which was determined using the ninhydrin method. To create a colorimetric pH indicator, an anthocyanin extract obtained by extraction from red cabbage was incorporated into the composition. A total of 3 anthocyanin extracts were prepared, for which the total anthocyanin concentration was determined by the difference method. The color of the prepared layers was evaluated spectrophotometrically under the action of various concentrations of the ammonia gas. The stability of the layers over time was also monitored. The last part of the experiment was the application of the prepared layers in a package with real meat.
Klíčová slova:
amoniak; anthokyany; balené potraviny; chitosan; indikátor pH; inteligentní balení; vanilin; ammonia; anthocyanins; chitosan; intelligent packaging; packaged food; pH indicator; vanilin
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/204661