Original title:
Stanovení obsahu akrylamidu v kávě
Translated title:
Determination of acrylamide content in coffee
Authors:
Janíčková, Vlasta ; Obruča, Stanislav (referee) ; Svoboda, Zdeněk (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2017
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Cílem bakalářské práce bylo stanovení obsahu akrylamidu ve vybraných vzorcích pražených mletých káv. Jednotlivé vzorky kávy se od sebe lišily obchodní značkou a druhem. V praktické části práce bylo provedeno stanovení obsahu akrylamidu v jednotlivých vzorcích káv metodou plynové chromatografie v kombinaci s hmotnostním detektorem.
The aim of this bachelor thesis was determination of the acrylamide levels in selected types of roasted ground coffee. The particular samples of coffee differed in brand and composition. In practical part the determination of acrylamide levels in coffee extracts was analyzed by using gas chromatography in combination with mass spectrometry.
Keywords:
acrylamide; Arabica; Coffee; GC/MS; Maillard reaction; Robusta; akrylamid; Arabica; GC/MS; Káva; Maillardova reakce; Robusta
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/65329