Název:
Účinky isoflavonoidů a jejich metabolitů na hladký cévní sval, in vitro a in vivo studie
Překlad názvu:
Effects of isoflavonoids and their metabolites on vascular smooth muscles in vitro and in vivo
Autoři:
Migkos, Thomas ; Mladěnka, Přemysl (vedoucí práce) ; Studenik, Christian (oponent) ; Trejtnar, František (oponent) Typ dokumentu: Disertační práce
Rok:
2023
Jazyk:
eng
Abstrakt: [eng][cze] Charles University Faculty of Pharmacy in Hradec Kralove Department of Pharmacology & Toxicology Candidate: Thomas Migkos, M.Sc. Supervisor: Prof. Přemysl Mladěnka, Pharm.D, Ph.D. Consultant: Assoc. Prof. Jana Pourová, Pharm.D, Ph.D. Title of dissertation thesis: Effects of isoflavonoids and their metabolites on vascular smooth muscles in vitro and in vivo The dietary intake of flavonoids seems to be inversely related to cardiovascular mortality, in particular on coronary artery disease. The consumption of isoflavonoids, one class of flavonoids, has been increasing in the general population, especially due to the use of food supplements and a variety of isoflavonoid-rich foods. Although their bioavailability is low, they undergo extensive gastrointestinal metabolism by human bacteria, leading to smaller metabolites with a much higher degree of bioavailability. However, detailed studies on the impact of individual pure isoflavonoids on vascular system were mostly missing and much less was known for the effect of their colonic metabolites in this field. In the present study sixteen isoflavonoids, four metabolites and the racemic mixture of one of them were initially screened ex vivo for their vasorelaxant properties on rat aortas. The most potent of them, biochanin A, glycitein, O-desmethylangolensin...(v češtině) Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakologie a toxikologie Kandidát: Thomas Migkos, M.Sc. Školitel: Prof. PharmDr. Přemysl Mladěnka, Ph.D. Konzultant: doc. PharmDr. Jana Pourová, Ph.D. Název dizertační práce: Účinky isoflavonoidů a jejich metabolitů na hladký cévní sval, in vitro a in vivo studie Příjem flavonoidů potravou je pravděpodobně nepřímo úměrný úmrtnosti na kardiovaskulární onemocnění, zejména na ischemickou chorobu srdeční. Spotřeba isoflavonoidů, které představují jeden podtyp flavonoidů, v populaci obecně roste a to zejména díky konzumaci řady potravin bohatých na isoflavonoidy a používání potravních doplňků. Přestože je biodostupnost isoflavonoidů obecně nízká, tyto látky jsou rozsáhle metabolizovány střevní mikroflórou v trávicím traktu za vzniku malých metabolitů s výrazně vyšší biodostupností. Detailní studie zaměřená na vliv parentních isoflavonoidů na vaskulární systém dosud neexistovala a ještě méně bylo známo o vaskulárních účincích příslušných střevních metabolitů. V předkládané práci byla nejprve u šestnácti isoflavonoidů, jejich čtyřech metabolitů a racemické směsi jednoho metabolitu otestována za ex vivo podmínek schopnost dilatovat potkaní aortu. U pěti nejúčinnějších látek, biochaninu A, glyciteinu, O-desmethylangolensinu...
Klíčová slova:
fenolická kyselina; flavonoid; hypertenze; isoflavonoid; vaskulární; flavonoid; hypertension; isoflavonoid; phenolic acid; vascular