Název:
Stanovení vybraných prvků v obilných moukách a jejich bezlepkových alternativách
Překlad názvu:
Determination of selected elements in cereal flours and their gluten-free alternatives
Autoři:
Venclová, Veronika ; Hraníček, Jakub (vedoucí práce) ; Nováková, Eliška (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato práce se věnuje stanovení vápníku, hořčíku, fosforu, draslíku, sodíku, železa, zinku, mědi, manganu a molybdenu v obilných lepkových moukách a jejich bezlepkových alternativách. Vzorky mouky byly rozkládány pomocí mikrovlnného zařízení a prvky v roztocích byly následně stanovovány pomocí hmotnostního spektrometru s indukčně vázaným plazmatem. Před samotným stanovením prvků byla provedena optimalizace rozkladu vybraných druhů mouk. Cílem práce bylo stanovení uvedených prvků ve vzorcích mouk a vytvořit základní přehled prvkového složení různých druhů mouk. Tento přehled a porovnání jednotlivých druhů mouk má pomoci lidem s celiakií při výběru bezlepkových alternativ za pšeničnou mouku. Klíčová slova Hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem, mikrovlnný rozklad, vápník, hořčík, fosfor, draslík, sodík, železo, zinek, měď, mangan, molybden, pšeničná mouka, bezlepkové mouky, celiakieThis study deals with the determination of calcium, magnesium, phosphorus, potassium, sodium, iron, zinc, copper, manganese and molybdenum in cereal gluten flours and its gluten-free alternatives. The flour samples were digested using a microwave device and the elements in solution were subsequently determined using an inductively coupled plasma mass spectrometer. Optimization of the digestion of the selected flours was performer prior to the actual determination of the elements. The aim of the work was to determine the above listed elements in the flour samples and to establish a basic overview of the elemental composition of the different flours. This overview and comparison of the different flours is intended to help the people with celiac disease to choose gluten-free alternatives to wheat flour. Keywords Inductively coupled plasma mass spectrometry, microwave digestion, calcium, magnesium, phosphorus, potassium, sodium, iron, zinc, copper, manganese, molybdenum, wheat flour, gluten-free flours, celiac disease
Klíčová slova:
bezlepkové mouky; celiakie; draslík; fosfor; Hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem; hořčík; mangan a molybden; mikrovlnný rozklad; měď; pšeničná mouka; sodík; vápník; zinek; železo; calcium; celiac disease; copper; gluten-free flours; Inductively coupled plasma mass spectrometry; iron; magnesium; manganese; microwave digestion; molybdenum; phosphorus; potassium; sodium; wheat flour; zinc