Název:
Plýtvání jídlem jako nemoc dnešní doby
Překlad názvu:
Food Waste as a Disease of Our Times
Autoři:
Sochorová, Anna ; Géla, František (vedoucí práce) ; Lokšík, Martin (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tuto bakalářskou práci tvoří dvě části. Praktickou částí je dokument s názvem Plýtvání jídlem jako nemoc dnešní doby, který mapuje tento problém převážně v českém, ale i mezinárodním prostředí. Představuje tuto společenskou problematiku v širším kontextu a nabízí různé náhledy na plýtvání. V dokumentu vystupují odborníci na danou problematiku, tedy vysokoškolští profesoři, zakladatelka neziskové organizace, nebo ředitelka potravinové banky. Část filmu se soustředí na aktivisty, kteří vaří pro lidi bez domova či dělají dumpster diving. Snímek zahrnuje také zástupce supermarketů a jejich přístup k plýtvání. Teoretická část se zabývá popisem a vymezením filmového dokumentu. Představuje jednotlivé kroky vzniku dokumentárního filmu, od přípravy, přes realizaci až po postprodukci. Popisuje také specifika televizního dokumentu. Druhá polovina teoretické části předkládá rešerši zpracovávaného tématu a ilustruje problematiku plýtvání jídlem pomocí statistik a odborných studií. Poslední částí je pak popis realizace filmu a reflexe vlastní tvorby.This bachelor thesis consists of two parts. The practical part is a document called Food Waste as a Disease of Our Times, which maps this problem mainly in the Czech but also in the international context. It presents this social issue in a broader context and offers different insights into food waste. The documentary features experts on the issue, i.e. university professors, the founder of a non-profit organisation, a sociologist and a head of a food bank. Part of the film also focuses on activists who cook for the homeless or do dumpster diving. The film also includes representatives of supermarkets and their approach to food waste. The theoretical part deals with the description and definition of the film documentary. It introduces the different steps in the making of a documentary, from preparation, to production, to post-production. It also describes the specificities of the television documentary. The next part of the theoretical part presents a research on the topic and illustrates the issue of food waste with statistics and expert studies. The last part is a description and reflection of the production itself.
Klíčová slova:
audiovizuální tvorba; dokumentární film; dumpster diving; ekologie; plýtvání jídlem; supermarkety; audiovisual production; documentary film; dumpster diving; ecology; food waste; supermarkets