Original title:
Automatické hodnocení stupně fermentace kakaových bobů
Translated title:
Automatic evaluation of fermentation degree of cocoa beans
Authors:
Sedlmajer, Jakub ; Kůdela, Jakub (referee) ; Škrabánek, Pavel (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2023
Language:
eng Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství Abstract:
[eng][cze]
Standardní metodou zjištění výsledné kvality fermentace kakaových semen je tzv. cut-test. Při tomto testu je kakaové semeno rozříznuto na 2 poloviny, a následně je posouzeno vysoce kvalifikovaným odborníkem. Vzhledem k obrovským objemům zpracovávaného kakaa je automatizace tohoto procesu pomocí strojového vidění nevyhnutelná. Tato práce se zabývá návrhem a vytvořením softwarových nástrojů, které to efektivně umožní.
Standard method for visual evaluation of the cocoa beans fermentation degree is cut-test. In this test cocoa beans are split into halves and high-skilled specialist evaluates them. As the amount of processed cocoa is significant, automation of this process by machine vision is inevitable. This thesis deals with this issue by proposing of an automated process and software tools to make it possible and effective.
Keywords:
ANN; automatické hodnocení kvality; cut-test; detekce; fermentace; identifikace; kakao; kakaový bob; klasifikace; konvoluční neuronové sítě; neuronové sítě; regrese; strojové vidění; zpracování obrazu; ANN; artificial intelligence; autonomous quality assessment; classification; cocoa bean; cut-test; datastore optimization; detection; identification; image processing; machine vision; neural networks; regression
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/213496