Název:
Alternativní nápoje probiotického charakteru
Překlad názvu:
Alternative beverages of probiotic character
Autoři:
Moravec, Štěpán ; Langová, Denisa (oponent) ; Trachtová, Štěpánka (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Bakalářská práce se zabývá vysvětlením termínu probiotika, vlastnostem jednotlivých rodů probiotických bakterií, přípravě kávy a čaje, stejně tak jako probiotické kávě a čaji a molekulárně diagnostickým metodám, použitých při bakalářské práci. Byly provedeny mikrobiologické a molekulárně diagnostické metody na analýzu vzorků probiotické kávy a čajů zejména, pak na potvrzení přítomnosti rodu Bacillus a na potvrzení jeho odolnosti vůči vysoké teplotě. Pomocí konvenční PCR metody a real-time PCR metody byla potvrzena přítomnost bakteriální DNA ve vzorcích kávy a čajů. Metodou PMA-PCR Byla ověřena odolnost zástupců rodu Bacillus vůči vysokým teplotám, kterým jsou v závislosti na charakteru výrobku jejichž jsou součástí vystaveny při jejich přípravě ke konzumaci.
Bachelor thesis deals with explanation of therm probiotics, properties of each probiotic bacteria genuses. preparation of coffee and tea, and also deals with probiotic coffee and tea and molekular diagostic methods which were used during bachelor thesis. There were used mikrobiological and molecular diagnostic methods for analysis of probiotic coffee and teas. Namely for confirmation of bacterial genus Bacillus and for confirmation of survavibility of Bacillus during high temperatures. Presence of bacterial DNA in samples of coffee and teas was confirmed by conventional PCR method and by real-time PCR method. Survibility of genus Bacillus during high temperaturewas confirmed by PMA-PCR method.
Klíčová slova:
konvenční PCR; káva; PMA-PCR; Probiotika; real-time PCR; čaj; coffee; conventional PCR; PMA-PCR; Probiotics; real-time PCR; tea
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/210791