Original title:
Konzumace omega-3 mastných kyselin u žen starších 80 let a její vztah k pohybové aktivnosti a kognitivním funkcím
Translated title:
Omega-3 fatty acid consumption in women over 80 years of age and its relation to physical activity and cognitive function
Authors:
Mikošková, Helena ; Daďová, Klára (advisor) ; Majorová, Simona (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2023
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Autor: Bc. Helena Mikošková Název: Konzumace omega-3 mastných kyselin u žen starších 80 let a její vztah k pohybové aktivnosti a kognitivním funkcím Cíle: Porovnat výživové zvyklosti ohledně konzumace omega-3 mastných kyselin (MK) u pohybově aktivních a neaktivních žen a zjistit vztah této konzumace s úrovní kognitivních funkcí. Metody: Do studie bylo zařazeno 38 žen ve věku od 80 do 87 let (průměr 82,9±2,13), které byly rozděleny do 2 skupin. První skupinu (N=20) tvořily ženy, které bývaly aktivní ve středním věku (ve věku 30-60 let vykonávaly pohybovou aktivitu (PA) v minimálním rozsahu 2,5 hodin/týdně). Druhá skupina (N=18) byla složena z neaktivních žen, které ve středním věku vykonávaly PA v nižším než výše uvedeném rozsahu. Výživové zvyklosti byly hodnoceny food frekvenčním dotazníkem a kognitivní funkce byly hodnoceny testy: Mini Mental State Examination, Reyův auditorně verbální test učení, Test cesty, Test verbální fluence (zvířata), a Boston Naming Test-30. Výsledky: Výživové zvyklosti vzhledem ke konzumaci omega-3 MK se mezi skupinami nelišily. Dále bylo zjištěno, že méně než 50 % všech dotazovaných žen dodržuje všeobecná doporučení ke konzumaci ryb. Nebyla nalezena závislost mezi konzumací omega-3 MK z přírodních zdrojů a konzumací doplňků stravy obsahující omega-3 MK. Byla však...Author: Bc.Helena Mikošková Title: Omega-3 fatty acid consumption in women over 80 years of age and its relation to physical activity and cognitive function Objectives: To compare dietary patterns of omega-3 fatty acid (FA) consumption in physically active and inactive women and to investigate the relationship of this consumption with cognitive function levels. Methods: Thirty-eight women aged 80 to 87 years (mean 82.9±2.13) were included in the study and divided into 2 groups. The first group (N=20) consisted of women who used to be active in middle age (30-60 years of age and performed a minimum of 2.5 hours/week of physical activity (PA)). The second group (N=18) consisted of inactive women who performed PA in less than the above range in middle age. Feeding habits were assessed with a food frequency questionnaire and cognitive function was assessed with the Mini Mental State Examination, Rey Auditory Verbal Learning Test, Path Test, Verbal Fluency Test (animals), and Boston Naming Test-30. Results: Dietary habits with respect to omega-3 FA consumption did not differ between groups. It was also found that less then 50% of all women interviewed followed the general recommendations for fish consumption. No relationship was found between consumption of omega-3 FAs from natural sources and...
Keywords:
aging; memory; nutrition; omega-3 fatty acids; physical activity; omega-3 mastné kyseliny; paměť; pohybové aktivity; stárnutí; výživa
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/182093